Un club de petanca de Teià formula una queixa al Síndic amb relació a les condicions d'ús de les instal·lacions del complex esportiu Sant Berger, i també pel que fa a una sol·licitud de subvenció que van formalitzar davant l'Ajuntament.
La informació facilitada per l'Ajuntament de Teià reflecteix la voluntat de limitar i fer compatible l'ús de les instal·lacions esportives per part de l'entitat que ha formulat la queixa amb les finalitats pròpies del complex i amb l'explotació del bar situat a les instal·lacions.
Tanmateix, la manca de regulació de les condicions generals d'ús del complex i de les específiques dels espais assignats a l'entitat dificulten aquest procés de regularització, alhora que també fa més difícil la relació entre l'Ajuntament i l'entitat usuària, a partir de la controvèrsia generada per la concepció diferent sobre quins han de ser aquests usos i limitacions.
La dotació d'equipaments esportius al servei de la població constitueix una concreció de la competència municipal de foment de l'activitat esportiva al municipi. Des d'aquesta perspectiva, cal regular-ne el funcionament com a servei municipal mitjançant un instrument normatiu aprovat per l'òrgan competent per fixar aquesta regulació, de conformitat amb les normes de règim local.
Aquesta regulació, a banda que legalment es vincula a la creació del servei, és necessària per fixar el marc jurídic al qual s'ha de subjectar, amb caràcter general, la relació entre l'ajuntament o el gestor de l'equipament i els seus usuaris.
Això no obstant, el Síndic entén que la Resolució d'alcaldia 73/2012, a la qual fa referència l'Ajuntament de Teià com a regulació de les condicions d'ús, no compleix aquests requisits, malgrat que pretén regular parcialment el funcionament de l'equipament, entre altres raons, perquè es tracta d'un acte singular dictat amb relació a una sol·licitud concreta.
Per tant, cal que l'Ajuntament de Teià adopti les iniciatives oportunes per impulsar la regulació del funcionament d'aquest equipament esportiu, que haurà de fixar, entre altres elements, les condicions d'ús de l'equipament i els drets i els deures dels usuaris.
Disposar d'un reglament que fixi les condicions d'ús, el règim d'accés, els horaris d'ús i la forma d'establir-los, entre altres condicions, aporta un element de certesa a les entitats esportives en la seva condició d'usuàries d'aquests equipaments esportius i pot ser un bon instrument per prevenir conflictes com el que ha motivat aquesta actuació i ajudar a resoldre'ls quan es produeixin.
D'altra banda, complementàriament a la regulació esmentada, en el cas de les entitats esportives que gaudeixen d'un règim d'ús específic de les instal·lacions, també és positiu concretar aquest règim d'ús singular, de manera que es tingui en compte aquesta situació preexistent i també es doti de certesa aquesta relació d'ús especial o singularitzat.
Així mateix, l'escrit que assenyala l'Ajuntament que dóna resposta al recurs presentat per l'entitat contra la desestimació de la sol·licitud no es pot considerar una resolució formal d'aquest.
D'acord amb això, també cal assenyalar que el recurs esmentat havia de ser objecte de resolució expressa i motivada, amb indicació dels requisits de les bases de la convocatòria que l'entitat havia incomplert o la documentació preceptiva que no havia aportat. No haver-ho fet així va situar la promotora de la queixa en una situació d'indefensió davant la decisió municipal de denegar la sol·licitud i vulnera el dret a una bona administració regulat en l'article 22 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i motivada en els supòsits establerts legalment.
Finalment, l'entitat Club de Petanca Teià també va plantejar el seu desacord amb relació a mesures concretes que l'Ajuntament havia adoptat, com ara l'ús de taules i cadires a l'exterior i la manca de subministrament elèctric a les dependències assignades a l'entitat.
D'acord amb el conjunt de consideracions exposades, el Síndic formula les recomanacions següents:
1. Que es reguli el règim de funcionament i les condicions d'ús del complex esportiu, que haurà de determinar, entre altres aspectes, els drets i les obligacions dels usuaris.
2. Complementàriament, que es formalitzi el règim d'ús singular de l'equipament reconegut a l'entitat promotora de la queixa per a la pràctica de les activitats esportives que li són pròpies.
3. Que es formalitzi expressament i de forma motivada el recurs formulat per l'entitat promotora de la queixa contra la denegació de la sol·licitud de subvenció que va formalitzar.
4. Que es restitueixi el subministrament elèctric a les dependències cedides en ús a l'entitat esportiva, amb la finalitat de permetre el desenvolupament normal de l'activitat esportiva.