Resolució
Q-07421/2013 Desacord amb el canvi d'ubicació d'un lloc de treball

Matèries
Consum
Transports
Data d'inici 17/10/2013
Data de l'últim moviment 10/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La persona interessada, que té una limitació funcional de columna i una deficiència del sistema neuromuscular a causa d'un accident, es queixa que se li ha revisat l'adaptació que tenia concedida del lloc de treball i se li ha tornat a assignar el lloc de treball anterior a l'accident.

Contingut

La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, preveu en els articles 25 -28 que l'empresari ha de garantir de manera específica la protecció dels treballadors que per les seves característiques personals o el seu estat biològic conegut, incloent-hi els que tinguin reconeguda la situació de discapacitat física, psíquica o sensorial, siguin especialment sensibles als riscos derivats del treball.

Aquesta protecció s'ha de traduir en una adaptació del lloc de treball i, quan aquesta adaptació no sigui possible, en el canvi de lloc de treball o en una funció diferent que sigui compatible amb les característiques del treballador.

L'Administració de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte aquesta normativa aplicable a tots els treballadors que tinguin alguna de les característiques esmentades, ha de preveure els procediments per fer possibles les adaptacions de llocs de treball o els canvis de lloc de treball.

La persona interessada té una limitació funcional de columna i una deficiència del sistema neuromuscular i, si bé no necessita l'ajut d'una altra persona per fer els actes essencials de la vida i no supera el barem de mobilitat, no hi ha cap informe que avali que hagin variat les causes (trasllats i desplaçaments) que desencadenen els problemes de salut que pateix com a conseqüència del seu accident laboral.

Cal posar de manifest que l'adaptació del lloc de treball al seu dia concedida a la persona interessada va consistir únicament en la seva mobilitat geogràfica, ja que continua acomplint les tasques pròpies del seu lloc de treball, però la seva ubicació al municipi on resideix li ha evitat les molèsties ocasionades durant els desplaçaments en automòbil i/o en transport públic fins al municipi on prestava els seus serveis fins al moment de l'accident.

Malgrat que s'exposa que s'han dut a terme diferents reunions i comunicacions amb la persona interessada i se li han donat explicacions sobre l'adaptació del seu lloc de treball, el cert és que no consta que s'hagi donat cap resposta expressa al darrer escrit de data 8 de novembre de 2013 en què la persona interessada va sol·licitar el reconeixement de la condició de treballador especialment sensible i la suspensió del canvi de lloc de treball, i també que se l'ubiqués en un altre lloc a la ciutat de Barcelona al qual pogués accedir sense posar en risc la seva salut ni la integritat física.

D'acord amb el dictamen mèdic, els problemes de salut de la persona interessada no es produïen com a conseqüència del desenvolupament de les tasques encomanades al seu lloc de feina, la problemàtica es presenta durant la conducció d'automòbil, quan es trasllada de casa a la feina o de tornada. 
           
En conseqüència, revisar l'adaptació que tenia concedida i acordar el trasllat de la persona interessada novament al CP Brians 1 sí que comporta un canvi en les seves condicions de treball.

Per això, el Síndic recomana a l'Administració que mantingui l'adaptació del lloc de treball que l'any 2004 es va concedir a la persona interessada perquè pugui continuar prestant els seus serveis a Barcelona i evitar els desplaçaments, que, d'acord amb els informes mèdics, són la causa que desencadena els problemes de salut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2013 Agència Catalana del Consum Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2014 Agència Catalana del Consum Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2014 Agència Catalana del Consum Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/04/2014 Agència Catalana del Consum Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
12/09/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/07/2015 Departament d'Empresa i Ocupació No irregularitat
07/07/2015 Agència Catalana del Consum No irregularitat
10/07/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat