Resolució
AO-07466/2012 Actuació d'ofici per estudiar la possible situació de risc en què es troba una menor

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 20/11/2012
Data de l'últim moviment 08/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El Síndic ha tingut coneixement de la conducta greu d'una nena de nou anys que va ser adoptada a Rússia quan tenia tres anys per una persona que conformava una família monoparental.

De la informació de què es disposa es desprèn que dos anys després de l'adopció d'aquesta menor, la mare va contraure matrimoni amb una persona de nacionalitat estrangera, i fruit d'aquesta relació van néixer tres fills, un d'ells amb síndrome de Down. Enguany, la mare torna a estar de nou embarassada. La família va anar a viure als EUA i posteriorment a Austràlia. Tot i això, actualment, la mare (sense el seu marit) i tots els fills s'han traslladat a casa dels avis materns a Maó. 

Les conductes de risc que protagonitza la menor adoptada són greus, tenint en compte que només té nou anys: Entre d'altres, escapolir-se de la llar durant la nit; robar objectes de gran valor de la família, dels veïns i algun objecte de l'escola; mostrar una negativitat total davant l'aprenentatge escolar; ocasionar intencionadament la mort de diversos animals; amenaçar la seva mare amb un ganivet de la cuina; llençar el seu germà de dos anys a la piscina; posar-se en perill en llocs d'alçada, etc. 

Segons la informació de què es disposa, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) es va intervenir en aquest cas el juliol de 2012 i el va derivar a l'Hospital de Sant Joan de Déu perquè en fessin una valoració. La menor va acudir a la Unitat d'Urgències i Unitat de Psiquiatria el 31 de juliol de 2012, on va romandre ingressada set dies, amb un diagnòstic de trastorn reactiu de vinculació de la infància.

Contingut

El Departament de Benestar Social i Família informa que en data 27 de juliol de 2012 l'Associació d'Ajuda als Infants del Món (en endavant AAIM), que era l'entitat col·laboradora d'adopció internacional (ECAI) encarregada del seguiment postadoptiu de la menor, va informar que havia tingut coneixement de la situació de risc en què es trobava. 

L'informe rebut fa una relació de totes les actuacions que s'han dut a terme en relació amb aquest cas, i finalment indica que per escrit de data 9 d'agost de 2012 es va traslladar la documentació als Serveis de Protecció de Menors de Menorca. En data 10 d'agost de 2012, la DGAIA va obrir un expedient informatiu de la menor arran de la documentació rebuda procedent de l'AAIM, i va arxivar-lo en estimar que no era un cas d'actuació de la DGAIA per territori.

Amb tot, malgrat l'arxivament del cas des de la DGAIA per manca de competència per raons de territori, i malgrat que el cas es va derivar correctament al Servei de Protecció de Menors de Menorca, el Síndic va tenir coneixement d'aquesta situació el dia 30 de novembre de 2012 i, d'acord amb la informació rebuda, sembla que encara no s'està fent cap seguiment des dels serveis competents.

Per tot això, més enllà de raons competencials, a fi de vetllar per l'interès superior d'aquest infant, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que des de la DGAIA es facin les coordinacions oportunes amb el Servei de Protecció de Menors de Menorca per tal de conèixer les actuacions que s'han dut a terme des del territori; en concret, si s'està efectuant un seguiment d'aquest nucli familiar tenint en compte la relació de la mare de la menor amb el seu marit, els continus canvis de domicili, el naixement dels fills petits, fins i tot amb perill per a la salut física de la mare, l'evolució de la menor en qüestió, la situació de la família extensa i la relació del marit amb els seus fills i la seva fillastra.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/11/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Vulneració
08/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat