Resolució
Q-07482/2012 Disconformitat amb les dificultats que tenen els alumnes de batxillerat que volen convalidar les hores de docència musical cursades en centres no reglats per crèdits de lliure elecció

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 21/11/2012
Data de l'últim moviment 25/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les dificultats que tenen els alumnes de batxillerat que volen convalidar les hores de docència musical cursades en centres de música no reglats per crèdits de lliure elecció. 

Exposa que el Departament d'Ensenyament permet que els alumnes d'ESO que cursen determinades hores en centres de formació musical puguin convalidar l'assignatura de música o crèdits de lliure elecció al seu institut. Ara bé, als alumnes de batxillerat se'ls requereix fer prèviament una prova d'accés a un conservatori de grau professional, encara que l'objectiu final no sigui accedir a uns estudis reglats sinó acreditar un nivell acadèmic determinat. 

El problema apareix quan els alumnes estudien en centres no reglats especialitats instrumentals que no existeixen al grau professional reglat. Per tant, quan han de fer la prova d'accés per aconseguir la convalidació dels crèdits, es troben que la seva especialitat no existeix.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, es desprèn que el Departament té constància d'aquesta problemàtica i que està adoptant mesures per redactar nous currículums d'instruments i ampliar així les possibilitats que permet la normativa.

Certament, la competència per establir noves especialitats d'ensenyaments professionals de música la té atribuïda l'Estat, bé per iniciativa pròpia o a instàncies de les comunitats autònomes. 

Tot i això, el procediment per reconèixer matèries de batxillerat als alumnes que cursen estudis de música en una escola de música està establert en el document ?Simultaneïtat d'estudis d'ESO o de batxillerat amb estudis de música?, del Departament d'Ensenyament.

En el cas dels alumnes de batxillerat, aquest procediment requereix que superin la prova d'accés als ensenyaments de grau professional. L'establiment d'aquest requisit es fonamenta en la necessitat d'acreditar el nivell i uns estudis equivalents als ensenyaments reglats, però comporta, de fet, un perjudici als alumnes que cursen ensenyaments de música no reglats d'especialitats que no estan incloses en aquesta prova.

Aquests alumnes reben un tracte desigual a l'hora de demanar el reconeixement de matèries de batxillerat, pel fet de cursar especialitats musicals que no existeixen al grau professional, davant de companys que amb la mateixa dedicació horària i en la mateixa escola de música cursen especialitats que sí que existeixen al grau professional.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, sens perjudici que desenvolupi nous currículums d'instruments, estudiï la possibilitat d'establir procediments alternatius per sol·licitar la convalidació o el reconeixement de matèries batxillerat que, amb les garanties necessàries, eviti la desigualtat de tractament entre els alumnes que cursen estudis de música en escoles de música autoritzades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2012 Secretaria de Polítiques Educatives Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2013 Secretaria de Polítiques Educatives Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/02/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
15/05/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
07/03/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/05/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
25/07/2014 Departament d'Ensenyament No irregularitat

Expedients Relacionats

Q-06935/2012