Resolució
Q-07509/2012 Disconformitat amb la denegació d'un ajut individual de menjador escolar i amb el criteri d'adjudicació d'aquest ajut

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 21/11/2012
Data de l'últim moviment 02/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Bages Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació a l'ajut individual de menjador escolar del seu fill corresponent al curs 2012-2013 i amb el criteri d'adjudicació d'aquest ajut. 

Exposa que el setembre de 2012 va rebre un missatge de text al mòbil mitjançant el qual se la informava que la beca de menjador que havia sol·licitat per al seu fill havia estat denegada atès que mancava la imputació de rendes del 2011 de la seva parella actual. També se li va demanar el conveni regulador de divorci de la seva parella anterior, en què consten les rendes per aliments corresponents a les seves dues filles. 

El dia 21 de setembre va presentar recurs contra la resolució de denegació de l'ajut i va aportar tota la documentació requerida. També va presentar una reclamació contra els criteris d'adjudicació de l'ajut, atès que considera que si per al càlcul d'ingressos familiars es tenen en compte les rendes per aliments de les filles del seu matrimoni anterior, també s'hauria de tenir en compte les rendes per aliments de la seva parella a favor del seu fill del matrimoni anterior. 

El 7 de novembre va rebre un nou missatge de text al telèfon mòbil segons el qual, un cop revisada la documentació aportada, l'ajut havia estat denegat.

Contingut

En l'informe del Consell Comarcal del Bages s'assenyala que, en relació amb les rendes per aliments dels matrimonis anteriors, només es tenen en compte les que són relatives als menors que formen part de la unitat familiar. També s'informa que en aquests moments s'està treballant en la preparació de les bases dels ajuts per al proper curs, i que està previst revisar aquesta qüestió en el nou redactat.

El Síndic recorda que en el cas de l'impost sobre la renda de les persones físiques, les pensions per aliments a favor dels fills per sentència judicial no s'inclouen com a renda. D'altra banda, el progenitor que paga la pensió no pot reduir la base per aquests pagaments.
 
Aquest plantejament parteix de la idea que, en cas de convivència, els progenitors estan obligats a atendre les necessitats econòmiques dels fills menors d'edat. En cas de separació o divorci això no canvia i, per tant, el progenitor no convivent ha de seguir mantenint en la part corresponent el seu fill.
 
El Síndic considera que aquest hauria de ser també el criteri per valorar la situació econòmica de les famílies que demanen l'ajut de menjador, tenint en compte que la pensió d'aliments té per objecte el compliment d'una obligació de manteniment dels fills preexistent que no desapareix pel fet que aquests visquin de forma separada.

D'altra banda, tal com planteja la persona interessada, el fet que es tingui en compte la pensió d'aliments pels fills de matrimonis anteriors i en canvi no es tinguin en compte les pensions d'aliments satisfetes genera una asimetria difícil de justificar des del punt de vista de l'equitat.

Per tot això, el Síndic suggereix al Consell Comarcal del Bages que, d'una banda, adopti mesures per resoldre aquesta situació, suprimint les pensions d'aliments dels matrimonis anteriors; i de l'altra, s'informi la persona interessada del motiu de denegació de l'ajut de menjador que va demanar, atès que els actes que resolen recursos administratius han de ser motivats (article 54.1.b) de la Llei 32/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú).

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2012 Consell Comarcal del Bages Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2013 Consell Comarcal del Bages Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/02/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2013 Consell Comarcal del Bages Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/03/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2013 Consell Comarcal del Bages Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
04/04/2013 Consell Comarcal del Bages Vulneració
04/04/2013 Consell Comarcal del Bages Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/06/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/09/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2013 Consell Comarcal del Bages Resolució pendent d'acceptació
29/10/2013 Consell Comarcal del Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/11/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2014 Departament d'Ensenyament No irregularitat
20/01/2014 Consell Comarcal del Bages Resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa No irregularitat
07/03/2014 Consell Comarcal del Bages Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/04/2014 Consell Comarcal del Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2014 Consell Comarcal del Bages Irregularitat
30/04/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa No irregularitat
02/05/2014 Consell Comarcal del Bages Seguiment finalitzat