Resolució
Q-07518/2015 Queixa relativa al procediment d'admissió a l'escola municipal de música d'Altafulla

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres ensenyaments
Data d'inici 25/08/2015
Data de l'últim moviment 16/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Altafulla Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que l'escola municipal de música d'Altafulla va oferir vuit places per als alumnes de Sensibilització A (tres anys) per al curs 2015-2016. Un cop aplicats els criteris de baremació, onze infants van obtenir la mateixa puntuació i, entre aquests, hi ha havia dues bessonades.

Atès que el nombre de sol·licituds amb la mateixa puntuació era superior al nombre de places que s'oferia, es va haver de recórrer al sorteig. Tanmateix, abans d'iniciar-lo es va comunicar a les famílies que l'extracció d'una bola d'admissió d'un bessó comportaria l'entrada automàtica de l'altre germà, i que com que hi havia dues bessonades la ràtio del grup de Sensibilització A s'ampliava fins a 10 places per donar més oportunitats a la resta de sol·licitants. Davant aquesta decisió, la promotora va sol·licitar a l'Ajuntament que admetés tots els alumnes que van formular sol·licitud per accedir al grup Sensibilització A (dotze infants). 

La promotora també es mostre en desacord amb el fet que l'escola municipal de música apliqui els mateixos criteris d'admissió que la llar d'infants municipal pel que fa als germans bessons, ja que considera que com que l'escola de música desenvolupa una activitat extraescolar no té el deure d'afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral dels progenitors i ha d'assegurar l'accés en condicions d'igualtat i objectivitat.

El Síndic posa de manifest que l'ampliació de ràtio automàtica per als germans bessons un cop un d'ells resulta admès situa aquests alumnes en una situació d'avantatge respecte de la resta d'infants, en tant que duplica les seves possibilitats d'accés respecte de la resta d'alumnes concurrents. Certament, per compensar aquesta decisió es va acordar incrementar fins a deu el nombre de places a l'escola de música, però aquesta ampliació no comporta un increment de les probabilitats d'accés de la resta d'alumnes equiparable al dels germans bessons. 

Cal recordar, a més, que la normativa reguladora del procediment d'admissió en els ensenyaments sostinguts amb fons públics ja preveu la mesura específica consistent a atorgar als germans bessons puntuacions correlatives, amb l'objectiu d'afavorir l'admissió dels dos germans. Aquesta mesura no comporta un increment de les possibilitats de resultar admès dels aspirants bessons.

D'altra banda, com assenyalava la persona interessada, l'admissió automàtica dels germans bessons quan un d'ells obté la plaça es va adoptar un cop iniciat el procediment, i no estava prevista en la normativa que el regula. La introducció de nous criteris d'actuació no previstos en el procediment d'admissió incompleix els principis de confiança legítima i bona fe que han de regir l'actuació de les administracions públiques, especialment si comporta un increment de les possibilitats d'admissió de determinats participants.  

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que en el procediment d'admissió a l'escola municipal de música d'Altafulla del curs vinent se suprimeixi la previsió d'increment de la ràtio de les sol·licituds de germans bessons, atès que incompleix el principi d'igualtat d'accés, i que s'arbitri, si escau, si formes alternatives de solucionar aquests supòsits.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/09/2015 Ajuntament d'Altafulla Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2015 Ajuntament d'Altafulla Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/11/2015 Ajuntament d'Altafulla Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2015 Ajuntament d'Altafulla Resolució pendent d'acceptació