Resolució
Q-07560/2011 Manca d'informació correcta i suficient amb relació a la presentació d'una sol·licitud d'ajuda del Programa d'ajudes d'atenció social per a persones amb discapacitat.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 02/12/2011
Data de l'últim moviment 21/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, filla de la persona interessada, exposa que des del Centre d'Atenció a la Discapacitat i des de les oficines del Departament de Benestar Social i Família no se la va informar correctament sobre les bases de la convocatòria del Programa d'ajudes d'atenció social per a persones amb discapacitat (en endavant PUA) i, en concret, sobre el requisit establert en aquest programa d'acreditar la discapacitat igual o superior al 33% abans de complir els seixanta-cinc anys.

La persona interessada va presentar una sol·licitud de revisió de grau de discapacitat que ha trigat dos anys a resoldre's i, finalment, el 17 de novembre de 2011 va rebre la resolució que denega la sol·licitud de prestació per a un aparell pujaescales portàtil, perquè no es complia el requisit establert al Decret 24/1992, de 4 de febrer, i a l'Ordre ASC/131/2010, de 3 de març, per a la concessió dels ajuts del PUA, d'acreditar la seva discapacitat igual o superior al 33% abans de complir els seixanta-cinc anys.

Contingut

El Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família que la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, estableix en l'article 10 el dret a rebre informació suficient i entenedora sobre els serveis i les prestacions disponibles, els criteris d'adjudicació i les prioritats per rebre'ls, els drets i deures dels destinataris i els usuaris, i els mecanismes de presentació de queixes i reclamacions, que han de ser exposats de forma visible als centres d'atenció.

Tot i això, el Síndic entén que la denegació s'ha dictat d'acord amb el que disposa el Decret 24/1998, de 4 de febrer, pel qual es regula el Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb disminució. Aquest decret estableix com a condició general que la persona, per ser beneficiària d'aquests ajuts, ha de tenir reconegut un grau de disminució igual o superior al 33%, i afegeix que ?si el beneficiari té 65 anys o més, caldrà acreditar que el reconeixement del grau de disminució igual o superior al 33% es va produir abans de complir els 65 anys? (article 2.1.c). 

En relació amb aquesta qüestió, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família que ha rebut diverses queixes en què es planteja el desacord amb l'establiment d'aquest criteri per a la concessió d'aquests ajuts.

Per aquesta raó, l'any 2009 el Síndic va obrir l'actuació d'ofici 02044/2009, en el marc de la qual en data 5 de març de 2010 va emetre una resolució en què suggeria que es modifiquessin les condicions establertes per a la concessió de les ajudes del PUA, en el sentit de suprimir les limitacions sobre el requisit referent a l'edat i possibilitar l'accés de tota persona amb discapacitat que acrediti la situació de necessitat, amb independència de l'edat i del reconeixement de discapacitat abans o després de complir els seixanta-cinc anys.

El Síndic entén que les possibles limitacions o restriccions a aquest tipus d'ajuts s'haurien d'establir, en tot cas, en relació amb circumstàncies que de manera objectiva puguin indicar una major o menor necessitat de la persona i capacitat per satisfer directament aquesta necessitat i no per raó d'edat.

A l'octubre de 2010, atesa la resposta rebuda, el Síndic va concloure que l'Administració no acceptava els seus suggeriments i va donar per finalitzades les actuacions en relació amb aquesta qüestió. 

Tot i això, el Síndic torna a recordar al Departament de Benestar Social i Família que el tracte diferenciat de què són objecte les persones majors de seixanta-cinc anys amb discapacitat reconeguda que demanen un mateix tipus d'ajuda PUA, tenint en compte únicament la data en què els va ser reconegut el grau de discapacitat, no resulta justificat des del punt de vista de l'objectiu i les finalitats de les ajudes PUA.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials- DOGC.4990 (18/10/2007)
Decret 24/1998, de 4 de febrer, pel qual es regula el Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb disminució- DOGC.2575 (10/02/1998)