Resolució
Q-07590/2011 Disconformitat amb el tracte de favor de l'Ajuntament de Capellades cap a una farmàcia en relació amb la contractació de productes farmacèutics per a una residència per a gent gran

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Contractació administrativa
Data d'inici 02/12/2011
Data de l'últim moviment 27/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Capellades Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, titular d'una oficina de farmàcia de Capellades, manifesta la seva disconformitat amb el tracte de favor de l'Ajuntament d'aquest municipi cap a una altra farmàcia en relació amb la contractació de productes farmacèutics per a una residència per a gent gran. 

Segons exposa, la residència està gestionada per una fundació la qual, al seu torn, està participada per l'Ajuntament de Capellades. Sembla que aquesta fundació demana que els productes farmacèutics que adquireixi la residència no es comprin a una única farmàcia i que aquestes compres se subjectin a la legislació de contractació pública.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa per l'Ajuntament de Capellades, el Síndic constata que el subministrament de productes farmacèutics per a la residència esmentada es va formalitzar mitjançant un conveni entre la fundació indicada i la titular de la farmàcia a què fa referència la promotora de la queixa, conveni que actualment està en pròrroga anual de vigència. 

Així mateix, el Síndic constata que el patronat de la fundació esmentada està format íntegrament per persones que ocupen càrrecs a l'Ajuntament, i formen part del Patronat com a titulars d'aquests càrrecs municipals i durant el temps que els exerceixin. 

Conseqüentment, el Síndic considera que aquesta circumstància determina que la fundació formi part de l'àmbit subjectiu d'aplicació de la legislació de contractes del sector públic, a l'empara de l'article 3.1, lletra h) del Text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre. Per tant, el Síndic entén que els contractes que formalitzi aquesta fundació estan subjectes a aquestes normes, per raó del subjecte contractant. 

Això comporta que el subministrament de productes farmacèutics per als usuaris de la residència no es pugui formalitzar mitjançant un conveni, sinó que la preparació, l'adjudicació i l'execució d'aquest subministrament s'ha d'ajustar al que estableix la legislació esmentada. Això no comporta que necessàriament el sistema d'adjudicació del contracte hagi de ser el de concurs, però sí que aquest aspecte s'ha de regir pel que s'estableix en aquella legislació. 

D'acord amb les consideracions anteriors, atesa la posició de control sobre la gestió de la fundació que té l'Ajuntament de Capellades pel fet d'integrar-ne l'òrgan de direcció, i per tal d'adequar a la legalitat el subministrament de productes farmacèutics als usuaris de la residència, el Síndic demana a l'Ajuntament que, per mitjà del patronat de la fundació, adopti les mesures oportunes per tal de resoldre el conveni actualment vigent amb la titular de la farmàcia esmentada per la promotora i per iniciar els tràmits per contractar el subministrament de productes farmacèutics de conformitat amb les regles establertes a la Llei de contractes del sector públic i les normes que la despleguen.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/01/2012 Ajuntament de Capellades Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2012 Ajuntament de Capellades Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/06/2012 Ajuntament de Capellades Segona reiteració / Obstaculització
16/07/2012 Ajuntament de Capellades Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/10/2012 Ajuntament de Capellades Resolució pendent d'acceptació
07/03/2014 Ajuntament de Capellades Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/05/2014 Ajuntament de Capellades Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/11/2014 Ajuntament de Capellades Segona reiteració / Obstaculització
13/04/2015 Ajuntament de Capellades Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2015 Ajuntament de Capellades Irregularitat
06/05/2015 Ajuntament de Capellades Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
05/11/2015 Ajuntament de Capellades Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
27/11/2015 Ajuntament de Capellades Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració