Resolució
Q-07615/2011 Disconformitat amb la modificació de la quantia d'una pensió d'invalidesa no contributiva

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 05/12/2011
Data de l'últim moviment 11/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la modificació de la quantia de la pensió d'invalidesa no contributiva de què és beneficiària.

Exposa que va rebre una resolució de 28 de març de 2011 en què s'acordava modificar la quantia establerta en concepte de pensió d'invalidesa no contributiva sobre la base dels recursos econòmics de la unitat de convivència de què forma part.

Contra aquesta resolució, la persona interessada va presentar una reclamació prèvia el dia 3 de maig de 2011, en què exposava que els ingressos del seu marit, a què suposa que fa referència la resolució quan parla dels ?recursos econòmics de la unitat de convivència?, són resultat d'un contracte de duració determinada per cobrir les vacances d'estiu de dos mesos en una porteria d'una comunitat de propietaris de Barcelona.

Contingut

En l'informe del Departament de Benestar Social i Família s'indica que a resultes del procediment de revisió anual de la pensió no contributiva de què és beneficiària la persona interessada, i un cop esmenats els diversos requeriments de documentació fets a aquesta persona, finalment en data 16 de febrer de 2011 es va poder comprovar que la persona interessada havia patit canvis en la unitat de convivència i en els ingressos percebuts que van comportar variacions en la prestació d'acord amb la normativa vigent. 

El Síndic no qüestiona els càlculs de les quantitats que, segons la documentació aportada, resulten a favor de la persona interessada en concepte de pensió no contributiva, un cop aplicada la normativa vigent que regula aquesta prestació.

No obstant això, el Síndic recorda al Departament el deure de motivar de manera clara i detallada els motius que condueixen a determinar una modificació de les quantitats que perceben les persones interessades en concepte de pensió no contributiva, en funció de les dades a què l'Administració hagi tingut accés.

Per a aquest cas concret, el Síndic demana al Departament que doni a la persona interessada informació detallada dels motius concrets que han conduït l'Administració a modificar la resolució de març de 2011 i a dictar la resolució de març de 2012 que, tot i estimar en part la reclamació prèvia interposada per la persona interessada, modifica a la baixa l'import de la pensió mensual corresponent a l'any 2011.

Tot això sens perjudici del deure de la persona interessada d'informar l'Administració puntualment de les variacions en les seves circumstàncies personals que puguin afectar les prestacions de què és beneficiària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració posterior a la primera
06/09/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/01/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Altres formes de finalitzar