Resolució
Q-07619/2013 Manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Just Desvern a diversos escrits de queixa relatius a les molèsties que ocasionen, de nit, les campanes de l'església

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 25/10/2013
Data de l'últim moviment 26/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Just Desvern Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Just Desvern a diversos escrits que hi ha tramès per queixar-se de les molèsties que indica que li ocasionen, de nit, les campanes de l'església.

Contingut

Tal com el Síndic ja va fer constar en l'informe anual presentat davant del Parlament l'any 2005, el toc de les campanes és una pràctica tradicional pròpia de la nostra cultura i estimada més enllà d'una expressió pública de la tradició religiosa catòlica. No obstant això, cal aplicar el principi d'igualtat davant la llei, i la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, no recull el toc de les campanes com una excepció o com un fenomen no subjecte al compliment de la norma en matèria d'immissió acústica. 

Així doncs, caldria saber quina intensitat sonora tenen les campanes per objectivar les molèsties que denuncia la promotora i, si el resultat es troba per sobre dels llindars màxims que preveu la normativa, corregir la situació. 

L'article 21.3 de la Llei de protecció contra la contaminació acústica preveu la possibilitat d'excloure de l'aplicació general de la Llei determinats supòsits: Les ordenances poden tenir en compte les singularitats pròpies del municipi, com ara les activitats festives i culturals i les que tenen un interès social, sempre que tinguin un cert arrelament, i aquesta és la fórmula recordada sempre pel Síndic per tal de protegir el toc de les campanes però que exigeix una iniciativa expressa dels ajuntaments de preveure-ho en les seves ordenances. 

En l'article 24.4 de l'Ordenança municipal reguladora del soroll i de les vibracions de Sant Just Desvern s'estableix expressament que ?el toc de campanes, en horari nocturn, es condiciona als pactes establerts amb els responsables municipals, que en cap cas poden contravenir la legislació vigent?.

Així doncs, si bé el toc de les campanes pot ser objecte de protecció com a manifestació d'un costum tradicional, cal que sigui regulat per tal de conciliar la preservació de tradició amb el dret legítim al descans i així evitar molèsties innecessàries i evitables. Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Just Desvern: 

1. Que cal disposar de mesuraments objectius dels valors d'immissió acústica que es produeixen dins els habitatges afectats (tant en horari diürn com nocturn) per tenir un coneixement real del valor de la intensitat sonora.

2. Que cal establir mesures correctores que poden anar des de la supressió total dels tocs en horari nocturn fins a la disminució suficient de la intensitat i el nombre dels tocs. 

3. Que cal fer un treball de diàleg, participació i informació entre la població per tal d'aconseguir la màxima legitimació i acceptació de les mesures que s'acordin.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/11/2013 Ajuntament de Sant Just Desvern Resolució pendent d'acceptació
07/01/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
15/01/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/05/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resolució pendent d'acceptació
23/06/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/07/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/09/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Irregularitat
17/09/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
07/10/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
26/11/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Seguiment finalitzat