Resolució
Q-07647/2011 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 07/12/2011
Data de l'últim moviment 27/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció (en endavant RMI).

Exposa que era beneficiària de l'RMI des del juliol de 2010, però que aquest mes de desembre ha deixat de percebre la prestació sense conèixer-ne els motius perquè no ha rebut cap comunicació ni notificació en aquest sentit. La professional de referència a l'Ajuntament de Vidreres l'ha informat verbalment que sembla que el motiu de la suspensió és que té un fill de vint anys i no ho havia comunicat.

Contingut

De la informació de què es disposa, es desprèn, entre altres coses, el següent:

- Les dades referents als membres de la unitat familiar i incloses en el pla individual d'inserció contenen informacions errònies: 

- En data 17 de novembre es va extingir la prestació per l'incompliment greu de les obligacions dels destinataris perquè un beneficiari no havia comunicat que disposava d'un contracte de treball i per haver comès irregularitats encaminades a obtenir o conservar la prestació. Tanmateix, no s'aporta cap explicació específica sobre quin és aquest beneficiari i quines han estat les irregularitats presumptament comeses per la persona interessada. 

- En data 21 de novembre de 2011, la treballadora de serveis socials bàsics de l'Ajuntament de Vidreres va fer un informe amb motiu de la modificació de la unitat familiar i dels ingressos d'aquesta unitat, i una proposta de represa per mitjà de l'aplicació informàtica de l'RMI. També va adjuntar un justificant conforme el fill gran està emancipat i viu en un domicili diferent del de la persona interessada.

Per tant, d'aquesta informació es desprèn, d'una banda, que el fill gran no viu amb la seva mare en qualitat de membre de la unitat familiar en el moment en què es va acordar l'extinció de la prestació: i d'una altra, que la persona interessada no ha comès cap irregularitat en compliment del seu pla individual de reinserció. 

- Davant d'això, quan es va detectar l'error comès, en data 18 de gener de 2012, es va dictar una nova resolució per la qual s'acordava deixar sense efectes l'extinció i reprendre el pagament de la prestació econòmica per import de 589,57 euros mensuals, amb efectes des de l'1 de novembre de 2011. 

- Tot i això, en data 16 de febrer de 2012, es va dictar resolució per la qual s'acordava extingir la prestació econòmica atorgada perquè un beneficiari no havia comunicat que disposava d'un contracte de treball. De les dades què es disposa sembla que el beneficiari al qual fa referència la resolució és l'exparella de la persona interessada. En el pla individual d'inserció i reinserció social consta com a membre de la unitat familiar aquesta persona, però cal tenir en compte que aquest pla conté una sèrie d'errades que no s'ajusten a la realitat.

En vista dels antecedents en aquest cas i l'error comès amb anterioritat, abans de dur a terme l'extinció de la prestació calia comprovar amb tota certesa que hi havia hagut un incompliment dels requisits. En canvi, no consta enlloc la documentació que es va tenir en compte per adoptar la resolució d'extinció ni es va donar temps a la persona interessada per demostrar el contrari. 

Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes perquè es revisi la resolució adoptada, s'anul·li l'extinció acordada el febrer de 2012 i es reconegui a la persona interessada el dret a la prestació sense interrupció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/01/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/08/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/05/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
22/01/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
27/06/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat