Resolució
Q-07664/2013 Disconformitat amb la liquidació d'una taxa per entrada de vehicles

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs autonòmics
Data d'inici 28/10/2013
Data de l'últim moviment 27/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Malgrat de Mar Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La persona interessada es queixa que li han cobrat una taxa per entrada de vehicles corresponent a quatre cotxes, tot i que només en té un.

Contingut

D'acord amb l'article 26.1 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLHL), les taxes es poden meritar quan s'iniciï l'ús privatiu o l'aprofitament especial o quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació. En conseqüència, s'ha de produir un ús real i efectiu del domini públic perquè neixi l'obligació de pagament de la taxa.

Val a dir que els tribunals s'han pronunciat que l'existència d'una porta de garatge per si sola en un habitatge no presumeix de forma automàtica la utilització del domini públic (Sentència Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura, núm. 76/1998, de 27 de gener, Sentència núm. 294/2013, de 29 d'octubre, dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Tarragona). En aquest sentit, cal tenir en compte que la imposició de la taxa la legitima l'aprofitament del domini públic, i no la simple tinença d'un habitatge amb unes determinades característiques. 

També, val a dir que l'ús efectiu del domini públic ha de ser provat per l'Administració tributària, d'acord amb l'article 105 de la Llei general tributària (LGT).

El Síndic no entén que, tenint en compte unes determinades característiques de l'immoble, l'Administració pugui suposar que la intensitat d'ús especial del domini públic pugui ser superior del que realment és i exigir una tarifa d'import superior. S'ha de recordar que la imposició de la taxa, com s'ha dit més amunt, la legitima l'aprofitament del domini públic i de les dades disponibles no consta que s'hagi acreditat que l'aprofitament especial del domini públic sigui per a més d'un vehicle. 

En cap cas s'afirma que s'hagi observat que en aquell espai hi ha estacionats quatre vehicles, ni que accedeixin per aquella entrada quatre vehicles, ni s'ha aportat cap altre element de prova ni indicis suficients que permetin presumir que l'aprofitament especial del domini públic sigui per a quatre vehicles.

Així doncs, el Síndic s'adreça a l'Ajuntament de Malgrat de Mar i li suggereix que revisi la decisió presa de desestimar la sol·licitud que la persona interessada va presentar en data 16 de desembre de 2013, en el sentit d'estimar aquella sol·licitud i de dur a terme les actuacions que siguin oportunes per acordar anul·lar la liquidació de la taxa d'entrada i sortida de vehicles de l'exercici de 2013 per un import de 57,80 euros i emetre una nova liquidació en què s'estableixi que la quota tributària és de 14, 45 euros, si només té accés un vehicle a la finca del carrer.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/01/2014 Ajuntament de Malgrat de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2014 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2014 Ajuntament de Malgrat de Mar Resolució pendent d'acceptació
08/08/2014 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/01/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Resolució pendent d'acceptació
10/03/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/07/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Resolució pendent d'acceptació
14/09/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/10/2015 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Normativa i jurisprudència

Jurisprudència

Típus Tribunal Jurisprudència

Sentència Tribunal Suprem Sentencia de 7 de març de 2012. Tribunal Suprem. Sala del Contenciós Administratiu secció 2a. Taxes municipals