Resolució
Q-07714/2012 Disconformitat amb la denegació d'un duplicat de la targeta T-Jove

Matèries
Consum
Transports
Data d'inici 28/11/2012
Data de l'últim moviment 22/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de l'Autoritat del Transport Metropolità (en endavant ATM) d'un duplicat de la targeta T-Jove.

De la informació de què es disposa es desprenen els fets següents:

En data 15 d'octubre de 2012, la persona interessada va enviar un escrit a l'ATM en què exposava que el dia 10 d'octubre de 2012 li havien sostret la targeta T-Jove de dues zones que havia comprat el dia 25 de setembre de 2012. Per aquest motiu, demanava o bé un duplicat de la targeta o bé el retorn de la part proporcional del cost de la targeta. 

En data 16 d'octubre de 2012, es va respondre a la persona interessada que la tecnologia de banda magnètica en suport paper no permet anul·lar o donar de baixa la targeta i que, per tant, no és possible fer-ne una compensació en cas de pèrdua o robatori, tot i disposar de la documentació acreditativa de la compra i del robatori.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic fa les consideracions següents: 

L'any 2009, en el marc d'un altre expedient de queixa, l'ATM va informar que la Generalitat de Catalunya preveia la implantació d'un sistema tarifari integrat a tota Catalunya l'any 2012, amb tecnologia electrònica. Aquest tipus de targetes permetran que, en casos com aquest, es pugui donar de baixa la targeta robada i compensar les persones interessades de manera adequada, ja que el títol anirà correlacionat amb el titular de la targeta. 

De tota manera, el Síndic considera que l'anotació del DNI a la targeta T-Jove ha de permetre al personal d'inspecció d'ATM comprovar que la persona que utilitza el títol de transport és la que figura al DNI anotat. 

El títol de transport extraviat o sostret queda virtualment anul·lat (en el cas de les targetes T-Mes, T-Trimestre i T-Jove), atès que el potencial usuari fraudulent no podrà acreditar, quan li ho requereixi l'inspector, ser el legítim propietari de la targeta, perquè no disposa del DNI que figura anotat en el títol de transport. 

Atès que l'any 2009 l'ATM ja va informar de la implantació d'un sistema tarifari integrat a tota Catalunya per a l'any 2012 amb tecnologia electrònica que permetés poder donar de baixa la targeta (i a data d'avui encara no ha entrat en funcionament), i vist que el títol de transport queda virtualment anul·lat per impossibilitat d'acreditar el DNI del legítim propietari de la targeta, el Síndic suggereix a l'ATM, d'una banda, que estableixi una moratòria en la decisió de no retornar o efectuar duplicats per títols de transports que requereixin la identificació (DNI) fins que entri en funcionament el nou sistema amb tecnologia electrònica, el qual estava previst per a l'any 2012; i en segon lloc, que efectuï un duplicat de la targeta T-Jove a la persona interessada, a fi de compensar-la pels dies que no ha pogut gaudir del títol de transport, sens perjudici de demanar que acrediti el pagament efectuat i còpia de la denúncia presentada per sostracció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/12/2012 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/02/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resolució