Resolució
Q-07719/2013 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sabadell per la liquidació de la taxa d'escombraries

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 30/10/2013
Data de l'últim moviment 20/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sabadell Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La persona interessada mostra la seva disconformitat amb la liquidació de la taxa d'escombraries perquè al polígon on està situada la seva empresa no hi ha contenidors.

Contingut

No es posa en dubte que el servei de recollida d'escombraries és un servei de prestació i recepció obligatòries i que la jurisprudència ha recollit que està subjecte a la taxa aquell qui genera escombraries o que en pot generar. Tanmateix, també cal tenir en compte que els tribunals s'han pronunciat que cal que hi hagi contenidors a la zona on està ubicat l'immoble perquè s'entengui que el servei s'està prestant efectivament.

Del contingut de l'informe de l'Administració, se'n desprèn que hi ha una distància considerable entre el local generador potencial de residus i els contenidors on es poden dipositar les escombraries. D'acord amb això, cal recordar que no és suficient l'existència d'un servei al municipi per cobrar una taxa, sinó que el cobrament només queda justificat quan el servei es presta de manera efectiva. Així mateix, cal apuntar que la imposició contributiva ha d'estar directament correlacionada amb el servei efectivament prestat i rebut. 

Considerant que la distància del contenidor més proper, segons es detalla en l'informe de l'Administració, és a 1.300 metres, no es pot entendre que el servei s'estigui prestant de manera efectiva i, per tant, que es produeixi el fet imposable que genera l'obligació de pagar la taxa en concepte de servei de recollida d'escombraries.

D'altra banda, atenent la importància per la salubritat pública de prestar de forma efectiva el servei de gestió d'escombraries, l'Administració hauria d'estudiar la possibilitat d'ubicar algun contenidor proper a la zona de l'immoble. 

El Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sabadell: 

1. Que s'anul·lin les liquidacions practicades a la persona interessada en concepte de la taxa pel servei de recollida d'escombraries en tant que el servei municipal de recollida d'escombraries no s'ha prestat al carrer o lloc on hi ha ubicat l'immoble i s'ha de recórrer una distància considerable per llençar les escombraries. 

2. Que es revisi el contingut de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa de recollida d'escombraries, a fi de tenir en compte supòsits en què els receptors del servei han de recórrer una distància considerable per transportar els residus fins al contenidor més pròxim.

3. Que s'ubiqui algun contenidor pròxim a l'immoble de la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/01/2014 Ajuntament de Sabadell Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/03/2014 Ajuntament de Sabadell Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2014 Ajuntament de Sabadell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2014 Ajuntament de Sabadell Resolució pendent d'acceptació
29/08/2014 Ajuntament de Sabadell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/11/2014 Ajuntament de Sabadell Segona reiteració / No col·laboració
24/11/2014 Ajuntament de Sabadell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/03/2015 Ajuntament de Sabadell No irregularitat
20/03/2015 Ajuntament de Sabadell Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració