Resolució
Q-07723/2012 Disconformitat amb la manca de substitució o amb la dilació amb què es substitueixen les baixes de llarga durada del professorat en un institut de Santa Perpètua de Mogoda

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 28/11/2012
Data de l'últim moviment 01/08/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de substitució o amb la dilació amb què es substitueixen les baixes de llarga durada del professorat en un institut de Santa Perpètua de Mogoda.

Contingut

El Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, de caràcter estatal, estableix en l'article 4, de substitució de professors, que ?als centres docents públics, el nomenament de funcionaris interins per substitució transitòria dels professors titulars es produirà únicament quan hagin transcorregut deu dies lectius des de la situació que dóna origen al nomenament. El període de deu dies lectius previ al nomenament del funcionari interí s'ha d'atendre amb els recursos del mateix centre docent?. 

Aquest mateix ordenament, però, amb el propòsit de vetllar per l'adequada atenció de l'alumnat escolaritzat en cas de baixes que coincideixin en el temps, afegeix que ?quan en un mateix centre hi hagi simultàniament diverses baixes d'una durada prevista superior als deu dies lectius, no cobertes amb personal substitut, i es prevegi que es mantindrà la simultaneïtat durant cinc dies lectius, com a mínim, a comptar des del dia de nomenament de la persona substituta, se seguiran els criteris següents: [...]3. Als instituts i seccions de menys de 12 grups, quan es tracti d'incidències del professorat que imparteix ESO, es nomenarà personal substitut des del primer dia, a partir de la segona incidència simultània. 4. Als instituts amb 12 o més grups, quan es tracti d'incidències del professorat que imparteix ESO, es nomenarà personal substitut des del primer dia, a partir de la tercera incidència simultània.?.

En aquest cas, segons les informacions trameses, sembla que la baixa superior als deu dies lectius del professor de Física i Química es va substituir l'onzè dia (tot i que la substituta es posés novament de baixa), i que no va coincidir en el temps per un període superior als cinc dies lectius amb altres baixes de llarga durada.

Des d'aquest punt de vista, després d'estudiar amb deteniment aquest assumpte, el Síndic constata que l'Administració educativa va complir els criteris establerts per la normativa que regula les substitucions de personal docent dels centres públics.

Tot i així, i malgrat reconèixer que el desplegament del Reial decret llei 14/2012 per part del Departament d'Ensenyament suavitzava els criteris de substitució de personal docent en el cas de simultaneïtat de baixes, el Síndic va alertar en el marc d'altres actuacions que l'establiment d'una durada mínima d'aquestes baixes (deu dies lectius) i també l'establiment d'un període temporal mínim de coincidència d'aquestes baixes (cinc dies lectius) podia no garantir suficientment en determinats casos l'adequada atenció educativa de l'alumnat i el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment quan es produeixen nombroses baixes de manera simultània.

Des d'aquesta perspectiva, doncs, amb vista a garantir el dret a l'educació de qualitat en igualtat d'oportunitats, el Síndic va demanar al Departament d'Ensenyament, com a administració competent en aquesta matèria, que establís criteris encara menys restrictius per garantir que la simultaneïtat de baixes en un mateix centre no impedís el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment en centres de dimensions reduïdes.

En aquesta línia, recentment, el Departament d'Ensenyament ha aprovat la Resolució de 15 de març de 2013, del director general de Professorat i Personal de Centres Públics, per la qual es flexibilitzen els criteris per al nomenament del personal substitut docent dels centres públics per al curs 2012-2013. 

En vista d'aquestes consideracions, respecte a les substitucions del professorat de baixa, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que avaluï l'impacte de la nova Resolució de 15 de març de 2013, del director general de Professorat i Personal de Centres Públics, per la qual es flexibilitzen els criteris per al nomenament del personal substitut docent dels centres públics per al curs 2012- 2013, per si convé incorporar noves millores que evitin els efectes dels períodes de manca de substitució de personal sobre la qualitat de l'ensenyament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/12/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/05/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
04/07/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/07/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
01/08/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-00853/2013
Q-06936/2012