Resolució
Q-07727/2006 Disconformitat amb la resolució denegatòria de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials de la sol·licitud d'ajut de suport a les persones amb dependències del programa Viure en família.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 28/06/2006
Data de l'últim moviment 30/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

La persona interessada es queixa de l'extinció de l'ajut de suport a les persones amb dependències que percebia. Exposa que tenia reconeguda i estava percebent una ajuda de suport econòmic a les persones amb dependències segons resolució de data 30 de setembre de 2003. El 7 de febrer de 2006 va presentar un recurs d'alçada contra la resolució d'extinció de l'ajut, al·legant situació de dependència. La persona interessada informa que fa trenta-quatre anys que té esclerosi múltiple, malaltia que li impedeix ser independent. Explica que utilitzava l'ajut econòmic per tenir l'ajuda d'una persona, la qual, malgrat l'extinció, continuarà necessitant. La promotora de la queixa insisteix en el fet que no entén el motiu de l'extinció quan, segons comunica, la seva situació física ha empitjorat.

Contingut

El Departament d'Acció Social i Ciutadania informa que la revisió d'ofici efectuada per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials té la finalitat de constatar que la beneficiària de la prestació segueix complint els requisits que en van motivar l'atorgament. Pel que fa a la possibilitat de dur a terme una nova revisió del nivell de dependència, s'indica que la resolució emesa el 13 d'abril del recurs d'alçada interposat per la promotora contra la resolució d'extinció de l'ajut de data 18 de febrer de 2006 exhaureix la via administrativa i, per tant, pot interposar un recurs contenciós administratiu davant del jutjat contenciós administratiu.

El Síndic indica que l'Ordre BES/225/2005, de 10 de juny, disposa que es deixaran de percebre els ajuts des del moment que no es compleixin els requisits per a la seva concessió, és a dir, gaudir d'uns nivells de dependència de 15 punts o més per a les activitats de la vida diària, o menys de 3 en l'estat cognitiu. I que l'ordre de convocatòria BEF/9/2003, de 10 de gener, estableix que l'òrgan gestor dels ajuts podrà revisar les subvencions ja concedides i que l'ajut econòmic es deixarà de percebre des del moment en què no es compleixin els requisits. A més, el Síndic no pot avaluar la correcció o no de la valoració efectuada per l'equip de professionals especialitzats en aquestes valoracions, els quals, mitjançant visita personal a la promotora, van determinar-ne el resultat en 10 punts per a les activitats de la vida diària i 10 punts en l'estat cognitiu. 

Sens perjudici d'això, arran de la consideració de les circumstàncies i de la documentació facilitada, cal destacar alguns aspectes que aconsellen una reconsideració i una nova valoració del cas plantejat. En primer lloc, la persona interessada va presentar amb la seva sol·licitud de l'any 2003 un informe mèdic segons el qual tenia 45 punts per a les activitats de la vida diària. La promotora de la queixa està diagnosticada d'esclerosi múltiple, fet que comporta que no pugui dur a terme ella sola moltes de les tasques quotidianes. En segon lloc, la promotora presenta, juntament amb el recurs d'alçada, un informe mèdic de l'any 2006 que al·lega situació de dependència. 

De conformitat amb el que s'ha exposat, es pot considerar que es posen de manifest en aquest cas algunes circumstàncies que haurien aconsellat una nova avaluació de la persona sol·licitant, per tal de determinar l'estat real de dependència de la persona interessada, per mitjà de les proves necessàries per tal de dirimir les divergències en aquest sentit, i motivar suficientment la decisió final.

Per aquest motiu, i sens perjudici de la valoració tècnica que correspongui, el Síndic suggereix 
que els professional indicats facin una nova avaluació de l'estat de dependència de la persona interessada per tal de valorar, amb dades suficients, la procedència d'una revocació de la resolució administrativa per la qual es va extingir el dret a la percepció de l'ajut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/01/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Ordre BEF/225/2002, de 10 de juny, per la qual es crea el Programa d'ajuts de suport a les persones amb dependències, dins del marc del programa Viure en Família, s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió d'ajuts- DOGC.3669 (03/07/2002)
Ordre BEF/9/2003, de 10 de gener, per la qual s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió dels ajuts de suport a les persones amb dependències, dins del marc d'actuacions del programa Viure en Família- DOGC.3802 (17/01/2003)
Ordre BEF/33/2006, de 15 de febrer, per la qual s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió dels diferents ajuts derivats dels programes per a la gent gran, per a l'exercici 2006- DOGC.4578 (22/02/2006)