Resolució
Q-07767/2014 Queixa relativa a un procediment sancionador de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 02/10/2014
Data de l'últim moviment 14/08/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Olot Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa manifesta que ha tingut coneixement d'un procediment sancionador de trànsit per l'embargament del seu compte.

De la informació de què es disposa es desprèn que el promotor va ser denunciat per la comissió d'una infracció consistent a excedir la velocitat permesa, i que es va intentar la notificació tant de la denúncia com de la sanció al domicili del vehicle que consta al Registre de conductors i vehicles de la Direcció General de Trànsit, amb el resultat de "desconegut". Segons el promotor, aquesta adreça és incorrecta, motiu pel qual va presentar un escrit a l'Ajuntament el 29 de setembre de 2014, en què exposava els fets i demanava que s'anul·lés l'embargament i se li permetés pagar la sanció amb bonificació. 

El Síndic va demanar a l'Ajuntament d'Olot que anul·lés la resolució sancionadora imposada, ja que d'acord amb l'article 62.1.a) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, són nuls de ple dret els actes administratius que lesionin els drets i les llibertats susceptibles d'empara constitucional, entre els quals hi ha el dret a la defensa (article 24 de la Constitució).

S'entén, per tant, que el que escau no és revocar parcialment la resolució de desestimació del recurs formulat pel promotor quan va ser coneixedor de l'embargament, sinó anul·lar la resolució sancionadora dictada contra el promotor pel fet que es va vulnerar el seu dret a la defensa, atès que no se li va notificar quina era l'acusació formulada contra ell en el domicili legalment establert amb aquesta finalitat. Per tant, el Síndic va demanar a l'Ajuntament que, juntament amb l'anul·lació de la resolució sancionadora, ordenés també la devolució dels ingressos indegudament percebuts.

L'Ajuntament ha acceptat de forma expressa aquest suggeriment i ha comunicat que s'ha acordat la nul·litat de la resolució sancionadora dictada contra el promotor, ja que considera que es va vulnerar el seu dret a la defensa atès que no se li va notificar l'acusació formulada contra ell en el domicili legalment establert amb aquesta finalitat. En conseqüència, ha ordenat la devolució íntegra dels ingressos indegudament percebuts pel consistori i també el recàrrec i el pagament dels interessos de demora.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/11/2014 Ajuntament d'Olot Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/01/2015 Ajuntament d'Olot Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/01/2015 Ajuntament d'Olot Resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/02/2015 Ajuntament d'Olot Resolució pendent d'acceptació
30/03/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2015 Ajuntament d'Olot Irregularitat
14/08/2015 Ajuntament d'Olot Seguiment finalitzat