Resolució
Q-07774/2011 Disconformitat amb la manca de prestació d'ajudes econòmiques

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 13/12/2011
Data de l'últim moviment 20/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Girona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

El promotor de la queixa demana la intervenció del Síndic atesa la precarietat de la seva situació econòmica i la imminència d'un desnonament de la llar familiar. Assenyala que ni ell ni la seva parella no tenen dret a cap ajut econòmic i que cap dels dos té feina. Tenen dos fills de tres i cinc anys i un nadó que acaba de néixer.

Des dels serveis socials de Girona es va informar el Síndic que la família acudia al servei des del mes de juny de 2011 i que s'havien activat diferents ajuts per a atendre les seves necessitats bàsiques. També es va informar que s'havia tramitat una sol·licitud de renda mínima d'inserció però que, per motius desconeguts, el tràmit no havia quedat registrat.

Contingut

En data 13 de juny de 2012 el Síndic va demanar a l'Ajuntament de Girona que apliqués les mesures que tingués a la seva disposició per conèixer la situació actual real dels tres fills menors de la família.

En data 19 de juliol de 2012, el Síndic va rebre un informe de l'Ajuntament en què s'explicava que, segons la informació subministrada pels familiars del promotor, la família viu a la província de Conca acollits a casa d'un familiar. En aquestes circumstàncies, doncs, l'Ajuntament de Girona no és competent per intervenir més en aquest cas.

D'acord amb aquesta informació, el Síndic considera que l'Ajuntament ha acceptat els suggeriments d'aquesta institució i, en conseqüència, dóna per acabada la seva intervenció amb aquesta administració.

Tot i això, en data 15 de març de 2012 el Síndic va demanar a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials informació sobre l'estat de tramitació de la sol·licitud de renda mínima d'inserció a nom de la persona interessada. Malgrat haver reiterat aquesta petició, però, el Síndic encara no ha rebut cap resposta de part d'aquest institut.

No obstant això, recentment el Síndic ha sabut que la darrera setmana d'octubre l'Administració va informar el promotor de la queixa que la seva sol·licitud havia estat aprovada, i que en data 1 de novembre de 2012 la família va començar cobrar la prestació de renda mínima d'inserció.

D'acord amb aquesta informació, el Síndic entén que s'ha resolt l'objecte de la queixa i, en conseqüència, finalitza la tramitació d'aquest assumpte.

Tot i això, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família que l'article 55 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, determina que les autoritats i el personal al servei de les administracions, els organismes, les empreses i les persones subjectes a supervisió han de facilitar al Síndic els expedients, les informacions, les dades i la documentació que els sol·liciti que estiguin relacionats amb l'objecte d'una investigació. El termini per trametre aquesta informació és de quinze dies, de conformitat amb l'article 42.2 de la Llei 24/2009. Aquest termini ha estat àmpliament superat en el cas de referència sense que, a data d'avui, s'hagi rebut cap resposta.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2012 Ajuntament de Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2012 Ajuntament de Girona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2012 Ajuntament de Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2012 Ajuntament de Girona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2012 Ajuntament de Girona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Ajuntament de Girona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2012 Ajuntament de Girona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/09/2012 Ajuntament de Girona Resolució
14/09/2012 Ajuntament de Girona Seguiment finalitzat
14/09/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
20/11/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Expedients Relacionats

Q-07808/2011