Resolució
Q-07784/2013 Queixa relativa a la imposició de sancions per l'impagament de peatges a les autopistes catalanes

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 04/11/2013
Data de l'últim moviment 28/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

L'1 de maig de 2012 va tenir lloc la primera mobilització ciutadana d'impagament dels peatges a les autopistes catalanes. La percepció d'estar davant d'una discriminació inacceptable és la que pot explicar els actes de protesta i de desobediència, en forma de negar-se a pagar el peatge, que va protagonitzar primer algun ciutadà a títol individual i després milers de persones en el marc d'una convocatòria feta per la plataforma ciutadana #Novullpagar.

Des d'aleshores, el Síndic ha rebut diverses queixes de persones que havien estat denunciades, a les quals el Servei català de Trànsit havia tramitat les denúncies corresponents. Arran de la incoació dels primers expedients sancionadors relacionats amb aquest afer, el Síndic de Greuges va obrir una actuació d'ofici per analitzar si el Servei Català de Trànsit els tramitava de conformitat amb el marc normatiu vigent i amb plena garantia dels drets dels afectats.

Contingut

Arran de l'actuació d'ofici oberta el mes de maig de 2012, el Síndic va emetre una resolució, en la qual, en línies generals, es recomanava al Departament d'Interior que valorés d'ofici la prescripció de les denúncies pendents de tramitació en tots els expedients en què s'hagués iniciat la tramitació i encara no s'hagués dictat resolució. També se li demanava que revisés i arxivés totes les denúncies en les quals la persona identificada com a conductora no reconegués la comissió de la infracció, i en les quals l'Administració no disposi de proves clares i definitòries (testimonis, fotografies) que les avalin. I finalment, es va recomanar al Departament que valorés detalladament el procés seguit per incoar expedients sancionadors que no tinguessin com a fet infractor l'article 153 del Reglament general de circulació, per tal de valorar la possibilitat d'arxivar-los.

L'informe de resposta del Departament d'Interior a aquesta resolució posa de manifest que comparteix les conclusions del Síndic i, per aquest motiu, no només ha valorat d'ofici la prescripció de totes les denúncies pendents de tramitació, sinó que no dicta acord d'incoació si ha transcorregut un termini superior a tres mesos des de la data dels fets denunciats.

També s'indica que, en compliment de les recomanacions del Síndic, s'ha fet una revisió exhaustiva de tots els expedients oberts per tal de valorar d'ofici la prescripció dels expedients iniciats i en els quals no s'ha dictat encara resolució sancionadora.

D'altra banda, s'assenyala que en aquells expedients en els quals la persona identificada com a conductora del vehicle ressenyat en la denúncia hagi negat la comissió dels fets s'han arxivat les actuacions sempre que no es disposi d'altres proves que els avalin.

I, finalment, respecte als expedients sancionadors incoats amb motiu d'una denúncia formulada pels Mossos d'Esquadra per infraccions a la normativa de trànsit comeses en l'àmbit de les protestes de la campanya d'impagament de peatges, l'Administració ha fet una valoració detallada per evitar la duplicitat de denúncies o la inaplicabilitat del ?non bis in idem? (ser jutjat dues vegades pel mateix fet).

Per tant, atès que el Servei Català de Trànsit ha ajustat la seva actuació a les recomanacions efectuades pel Síndic, aquesta institució finalitza les seves actuacions en el marc d'aquest expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/11/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
27/04/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/12/2015 Departament d'Interior Irregularitat
28/12/2015 Departament d'Interior Seguiment finalitzat