Resolució
Q-07799/2014 Disconformitat amb la imposició d'una percepció mínima imposada per Renfe

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 03/10/2014
Data de l'últim moviment 22/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Renfe Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la imposició d'una percepció mínima per haver pujat al tren a l'estació de Renfe d'Ocata sense haver comprat prèviament el bitllet.

Exposa que va formular un full de reclamacions perquè un rètol que hi havia a la mateixa estació informava que la taquilla estava fora de servei i que els usuaris podien comprar el bitllet a l'estació d'arribada o a l'interventor del tren. 

En resposta al full de reclamacions, la promotora va rebre un escrit en què se li deia que s'hauria hagut d'esperar una estona perquè a l'estació d'Ocata feien el canvi de torn i disposava de molts trens que passaven en direcció Barcelona, i que, per tant, la percepció mínima que se li havia imposat era correcta.

Contingut

El Síndic considera que no ha quedat provat en cap moment que la persona interessada pogués disposar de la informació sobre el canvi de torn ni sobre el temps que trigaria a fer-se. L'únic que ha quedat provat és que va seguir les indicacions facilitades per Rodalies Renfe.

En conseqüència, suggereix a Renfe que doni les ordres oportunes per donar la informació precisa sobre la interrupció temporal del servei de venda de bitllets que obeeix al canvi de torn, n'estableixi el temps previst de durada i informi sobre les alternatives per a la compra del bitllet en cas que les persones afectades hagin d'agafar els trens que s'aturin a l'estació durant el lapse de temps en què s'estima que la venda dels títols de transport està fora de servei. 

Igualment, en aquest cas caldria estimar la reclamació formulada, ja que la promotora es va limitar a seguir les instruccions de l'operadora del transport públic, i retornar-li els diners abonats en concepte de percepció mínima.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/11/2014 Renfe Resolució pendent d'acceptació
02/01/2015 Renfe Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/01/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/09/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Irregularitat
22/09/2015 Renfe Irregularitat