Resolució
Q-07861/2012 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 05/12/2012
Data de l'últim moviment 09/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la sol·licitud de renda mínima d'inserció que va presentar l'octubre de 2011.

Segons la resolució de 26 de setembre de 2013, la prestació ha estat denegada perquè la promotora no presentava, d'acord amb l'avaluació dels serveis socials bàsics, dificultats d'inserció laboral i social afegides, i, per tant, no requeria cap tipus d'intervenció social continuada.

Contingut

L'article 6 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, ha incorporat un nou requisit per ser beneficiari de la prestació, que és que les persones que sol·liciten aquesta prestació ?presentin, d'acord amb l'avaluació dels serveis socials bàsics, dificultats d'inserció social i laboral afegides?.

En aquest cas, l'Administració no aporta cap informe que determini que aquest és un cas laboral i no social. En els informes tramesos s'indica que la família es troba en una situació de pobresa severa, que està a punt de ser desnonada del seu habitatge i que no pot fer front a despeses elementals i bàsiques com el material escolar dels seus quatre fills menors a càrrec.

El Síndic desconeix el motiu pel qual els serveis socials d'atenció primària han interpretat que en aquest cas, en què la família compleix la resta de requisits establerts a la norma i, per tant, no disposa de mitjans econòmics per atendre les necessitats bàsiques de la vida, no es presenten dificultats d'inserció social i laboral afegides que requereixen d'intervenció social i continuada.

També posa de manifest que en cap cas de la informació tramesa amb caràcter previ a la resolució d'aquest expedient es desprèn que aquest cas es tracti d'una situació que no requereix intervenció social continuada. Certament, el llindar entre els casos en què es presenta una dificultat social afegida que requereix intervenció i els que no és complicat de determinar.

No obstant això, en aquest cas, sembla evidenciar-se que, a criteri dels serveis socials, aquest no és un cas laboral. Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que revisi la resolució mitjançant la qual denega la prestació de renda mínima d'inserció sol·licitada per la promotora i en valori l'anul·lació, ja que, d'acord amb els informes socials facilitats, aquesta persona no es troba en una situació exclusivament laboral que no presenta dificultats socials o d'inserció laboral afegides i que no requereixen cap tipus d'intervenció social continuada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/12/2012 Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2012 Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
27/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2014 Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí No irregularitat
05/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació No irregularitat
09/12/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom No irregularitat