Resolució
Q-07921/2013 Disconformitat amb diversos aspectes d'un procediment administratiu de constrenyiment tramitat per l'Organisme de Gestió Tributària

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 07/11/2013
Data de l'últim moviment 14/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Just Desvern Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb diversos aspectes d'un procediment administratiu de constrenyiment tramitat per l'Organisme de Gestió Tributària a nom del seu germà per deutes pendents amb l'Ajuntament de Sant Just Desvern.

Exposa que el seu germà té problemes psicològics i es va dedicar a acollir gossos abandonats. La Policia Local es va presentar al seu domicili i li va fer una acta d'inspecció, arran de la qual se li va imposar una sanció de més de 40.000 euros i es van comissar els animals. 

La promotora indica que la primera notícia que van rebre de la tramitació de l'expedient executiu objecte de queixa va ser la notificació emesa per l'Organisme de Gestió Tributària el 27 de setembre de 2013. Atès que a la notificació només s'indicava que el deute derivava de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica corresponent a diversos exercicis i d'un expedient d'execució subsidiària, sense més especificació, la promotora va presentar un escrit a l'Ajuntament el 23 d'octubre de 2013 en què manifestava que el seu germà no havia rebut cap notificació prèvia i sol·licitava informació sobre el procediment. Tot i això, encara no ha rebut resposta.

Contingut

El Síndic considera que en aquest cas l'Ajuntament ha incomplert el seu deure legal de resoldre (article 113 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú) i no és raonable que aquesta omissió el beneficiï en perjudici de la persona interessada.

Per tal d'evitar l'efecte del silenci caldria que l'Ajuntament hagués dictat una resolució sobre la suspensió i també sobre la qüestió de fons plantejada per la persona interessada i que l'hagués notificat, ja que de la notificació en depèn l'eficàcia de l'acte. 

Atès que no ha estat així, no són procedents tots els actes posteriors d'execució de la liquidació definitiva de l'execució subsidiària, amb relació al comís dels gossos, duts a terme per l'Administració. Mentre no es resolgui la petició de suspensió de l'execució no es pot dictar la provisió de constrenyiment, ja que el promotor té dret a impugnar la resolució que es dicti sobre la suspensió en via jurisdiccional, i el fet de no permetre-ho i dictar, en canvi, la provisió de constrenyiment, sense resoldre la petició de suspensió i el recurs contra la liquidació definitiva, atempta contra el dret de tutela efectiva de l'article 24 de la Constitució espanyola. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic ha demanat a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona que, d'acord amb les seves competències i pel que fa als ingressos de dret públic pendents de cobrament per raó de l'execució subsidiària, revisi l'actuació administrativa i es retrotregui el procediment al moment en què va quedar en suspens i que, si no opera la institució de la prescripció, es faci (en coordinació amb el Departament d'Agricultura) el càlcul oportú de les despeses que realment correspondria abonar a la persona interessada pel comís dels gossos si s'hagués dictat la resolució en el termini reglamentàriament establert, per evitar un enriquiment administratiu injust.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/02/2014 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/02/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/02/2014 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/03/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2014 Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/03/2014 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació
18/03/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resolució pendent d'acceptació
25/04/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/04/2014 Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resolució pendent d'acceptació
05/05/2014 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/05/2014 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/05/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Resolució pendent d'acceptació
19/06/2014 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/07/2014 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació No irregularitat
11/07/2014 Organisme de Gestió Tributària No irregularitat
11/07/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Irregularitat
11/07/2014 Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona No irregularitat
14/07/2014 Ajuntament de Sant Just Desvern Seguiment finalitzat