Resolució
Q-07932/2014 Disconformitat amb les taxes de les festes municipals que organitza durant l'any l'Ajuntament de Vinaixa

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 10/10/2014
Data de l'últim moviment 31/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vinaixa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que ha rebut una carta de l'Ajuntament en què s'indica que si no fa front al pagament de la taxa de festes, de pagament voluntari, es vetarà l'accés de la seva família als actes i esdeveniments locals. 

L'Ajuntament ha informat que no disposa de cap normativa reguladora de les quotes/taxes de festes i que, malgrat que utilitza els termes "taxa, quota o tribut de festes", es tracta d'una simple aportació econòmica, de caràcter voluntari, que els veïns i residents de Vinaixa ofereixen a l'Ajuntament per contribuir parcialment en les despeses de les festes municipals; que no ha vetat mai l'entrada de cap veí o resident de Vinaixa a cap acte o celebració, però que considera que les persones que no contribueixen a les despeses de les festes municipals no poden gaudir dels mateixos drets que els que sí que ho fan; que s'ha requerit el pagament de la quota de festes a quatre famílies, que és el primer cop que es fa, i que en la carta s'indica que es tracta d'un pagament voluntari. 

Un cop analitzat aquest assumpte, el Síndic ha fet els suggeriment següents a l'Ajuntament:

1. Atès que d'acord amb la normativa tributària vigent no està justificada l'exacció de cap taxa per l'organització i realització d'actes i celebracions populars per part de l'Ajuntament de Vinaixa (Nadal, Reis, Fira de l'Oli i la Pedra, Festa de Primavera, Festa Major i Castanyada), el Síndic suggereix que, en el futur, el consistori s'abstingui de requerir a cap ciutadà el pagament de cap import sota la denominació de "taxa" per aquest concepte. En conseqüència, li suggereix també que s'abstingui de trametre cap tipus de document/rebut als ciutadans que els pugui induir a creure que es tracta d'un tribut i no d'una sol·licitud d'aportació econòmica voluntària.

2. En vista de la confusió en què poden haver incorregut els veïns de Vinaixa amb relació a la naturalesa jurídica de l'aportació econòmica que sol·licita l'Ajuntament, el Síndic considera necessari que s'informi tots els veïns que no es tracta de cap tribut, sinó d'una sol·licitud d'aportació econòmica que efectua l'Ajuntament i que, atès que és de caràcter voluntari, el fet que no se satisfaci no dóna lloc a l'exclusió de cap persona ni a cap limitació en la participació en els esdeveniments, actes i celebracions populars que organitzi l'Ajuntament.

3. Atès que, segons ha indicat l'Ajuntament, són quatre les famílies del municipi a les quals es va requerir de forma expressa per escrit el pagament de la "taxa de festes" amb l'advertiment que en cas de no efectuar el pagament se'ls vetaria l'assistència als actes que se celebressin, el Síndic considera necessari que l'Ajuntament adreci a aquestes quatre famílies un escrit de rectificació de la informació inicialment tramesa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2014 Ajuntament de Vinaixa Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/11/2014 Ajuntament de Vinaixa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/05/2015 Ajuntament de Vinaixa Resolució pendent d'acceptació
27/05/2015 Síndic Municipal de Greuges de Lleida Comunicació a l'Ombudsman de la resolució pendent d'acceptació
13/07/2015 Ajuntament de Vinaixa Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/07/2015 Ajuntament de Vinaixa Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/07/2015 Ajuntament de Vinaixa Irregularitat
29/07/2015 Síndic Municipal de Greuges de Lleida Irregularitat
31/07/2015 Ajuntament de Vinaixa Seguiment finalitzat