Resolució
Q-07940/2011 Disconformitat amb un procediment de reconeixement de la situació de dependència

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 19/12/2011
Data de l'últim moviment 28/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb relació al procediment de reconeixement de la situació de la dependència i el dret a les prestacions i als serveis vinculats que es va iniciar a nom del seu marit.

En data 25 de juliol de 2008 es va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada.

En data 24 d'octubre de 2008 es va dictar resolució de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada, que li atorgava un grau III nivell 2.

En data 30 de desembre de 08 la persona interessada va morir sense que s'hagués signat l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA).

La persona interessada va cobrar l'ajut de la dependència mentre vivia, però no el va cobrar tot. Tres anys després de la seva mort segueix interrompuda la prestació de la dependència. La promotora té vuitanta-nou anys i necessita disposar d'aquest ajut.

Contingut

Aquesta qüestió ja va ser tractada amb anterioritat pel Síndic amb motiu de les nombroses queixes que des de l'any 2008 s'han rebut sobre aquesta problemàtica. Aquestes queixes plantejaven un problema comú: la demora i la manca de resolució dels procediments en què no s'havia elaborat el PIA i, com a conseqüència d'això, la manca d'accés d'aquestes persones i dels seus causahavents als drets que els podrien haver correspost en atenció a la situació de dependència. 

El Síndic considera que el tractament d'aquests supòsits s'ha de fer tenint en compte, d'una banda, la configuració del dret subjectiu que crea la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència; i, de l'altra, el deure de resolució expressa de tots els procediments. Així mateix, cal prendre en consideració que en molts casos la gestió dels procediments i el retard en la tramitació han estat la causa que no s'hagi pogut elaborar el PIA, per la qual cosa no seria admissible traslladar als particulars les conseqüències de la inactivitat o de l'activitat insuficient de l'Administració. 

En conseqüència, pel que fa a aquesta queixa, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família el deure legal de resoldre els procediments en els terminis legalment establerts.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/01/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/04/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
28/09/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
28/09/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Comunicació a Administració finalització del seguiment

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)