Resolució
Q-07943/2012 Disconformitat amb la reducció de l'import rebut de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 11/12/2012
Data de l'últim moviment 06/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'import de la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció.

Exposa que des de l'any 2009 havia estat titular i únic beneficiari de la prestació, però a l'agost de 2012 es van produir canvis en la seva situació personal i així ho va comunicar als Serveis Socials de Ripollet. L'octubre de 2012 es va incloure la seva parella com a beneficiària de la prestació, i des de llavors es dedueixen 150 euros de la prestació mensual que els correspondria, perquè a l'aplicació de la renda mínima d'inserció hi consta que la seva parella està treballant.

El promotor manifesta que s'han emès dues comunicacions per fer constar que la parella del titular va deixar de treballar el mes d'agost de 2012 i que, per tant, la unitat familiar ja no percep aquells ingressos addicionals, però no han rebut resposta.

Contingut

El Síndic recorda que si, tal com afirma el promotor, des de l'octubre de 2012 la seva parella va deixar de ser titular de la seva pròpia prestació per passar a ser beneficiària de la del promotor, aquesta nova circumstància s'hauria d'haver tingut en compte, tal com es recull en l'article 16.3 del Decret 384/2011, de 30 d'agost, de desplegament de la Llei 10/1997, de la renda mínima d'inserció: ?La prestació econòmica es compon d'una prestació bàsica per titular sol o unitat familiar. En aquest darrer cas s'hi afegiran complements mensuals d'un mateix import per al primer, segon i tercer membre addicionals...? i s'hauria d'haver afegit a la prestació bàsica del titular el complement mensual corresponent per membre addicional. I això, amb independència que la beneficiària estigués treballant o no, ja que tal com es recull en l'article 19.2 de la Llei de renda mínima d'inserció, la prestació pot atorgar-se de manera complementària amb altres ingressos dels beneficiaris; i, en tot cas, un cop afegit aquest complement, reduir-la, si esqueia, perquè la unitat familiar disposava d'altres ingressos.

D'altra banda, malgrat que no és l'objecte concret de la queixa del promotor, atès que el Departament d'Empresa i Ocupació ha informat que mitjançant la resolució de 27 de maig de 2013 s'ha suspès la prestació del promotor en aplicació de l'article 22.2 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, perquè un beneficiari ha formalitzat un contracte de treball, el Síndic recorda que l'article 22.2 a què es fa referència en la resolució diu textualment: ?Si el titular o qualsevol dels membres de la unitat familiar perceben amb caràcter temporal ingressos econòmics per un import mensual igual o superior al que rep per la renda mínima d'inserció, se suspèn l'abonament de la prestació.?

Per tant, el fet que la unitat familiar disposi d'altres ingressos no implica, per se, que disposi d'ingressos superiors al llindar de la prestació econòmica de renda mínima d'inserció que correspongui pel mateix període. 

És per això que és imprescindible justificar, motivar i fer constar amb claredat i amb detall les dades econòmiques que s'han valorat, amb la finalitat de complir amb el deure de motivació dels actes administratius i possibilitar que la persona interessada exerceixi amb garanties el seu dret de defensa davant una resolució amb la qual pot no estar d'acord.

Altrament, tal com es recull també en l'article 22.2 esmentat, l'abonament s'ha de reprendre si desapareixen les circumstàncies que n'han motivat la suspensió, i en aquest cas sembla que el contracte de la parella del promotor va finalitzar el 9 de maig de 2013.

D'acord amb tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que:

1. Revisi l'expedient del promotor i faci les gestions oportunes per comprovar si a partir d'octubre de 2012 el promotor i la seva parella van passar a formar una unitat familiar i quina era la situació laboral de la parella del promotor durant el període comprès entre octubre de 2012 i març de 2013. I si d'aquestes gestions resulta acreditat que es reuneixen la resta de requisits necessaris, que es dicti una nova resolució en què es reconegui el complement corresponent per membre addicional, des d'aquella data i fins que correspongui, i s'aboni l'import corresponent.

De la mateixa manera, el Síndic demana que en cas que es comprovi que la parella del promotor no va disposar dels ingressos per treball que se li imputaven, es faci constar aquesta circumstància en la nova resolució i s'abonin les diferències meritades.

2. Sempre que se segueixin reunint la resta de requisits per tenir-hi dret, posi fi a la suspensió de la prestació del promotor, atès que la causa de suspensió que la va motivar ja ha desaparegut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/02/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/04/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
05/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
16/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
12/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
30/03/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
22/09/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració