Resolució
Q-07987/2013 Disconformitat amb l'actuació dels agents de Mossos d'Esquadra d'Esplugues de Llobregat en relació amb una detenció

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 12/11/2013
Data de l'últim moviment 26/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, agent de la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet de Llobregat, manifesta la seva disconformitat amb l'actuació dels agents de Mossos d'Esquadra d'Esplugues de Llobregat en relació amb una detenció. 

Exposa que un amic que dormia al seu domicili va patir una agressió i un robatori al carrer. El promotor va avisar els Mossos d'Esquadra, que es van personar al domicili i van acabar arrestant l'amic del promotor per robatori amb violència. Malgrat que el promotor es va oferir per fer de testimoni, el caporal s'hi va negar i de mala manera el va obligar a abandonar el lloc on es trobaven. 

El promotor considera que el tracte rebut pel caporal del Cos de Mossos d'Esquadra d'Esplugues de Llobregat no va ser correcte, no només per no voler acceptar el seu testimoni, sinó també per denegar el  trasllat d'un detingut en ambulància, tenint en compte l'estat en el que es trobava i les ferides que tenia.

Contingut

Segons l'informe tramès per la Direcció General de la Policia (en endavant DGP), es va detenir l'amic del promotor perquè els seus trets físics corresponien amb la descripció facilitada per un testimoni de l'autor d'un robatori amb violència, ocorregut uns minuts abans que efectius policials dels Mossos d'Esquadra arribessin al lloc. Respecte a l'emmanillament, l'informe de la DGP assenyala que es va ajustar als procediments de la pràctica material de la detenció perquè així ho aconsellaven les característiques de la detenció, les circumstàncies i el tipus de delicte. Val a dir, però, que si bé majoritàriament s'aconsella traslladar els detinguts emmanillats i en vehicles policials dotats de mampara de seguretat, per raons justificades també està previst que es pugui fer el trasllat sense emmanillar. 

En aquest cas, cal tenir present que el detingut tenia ferides, i que no consta que es produís cap incident de caràcter greu o rellevant, que el detingut oferís resistència o que el comandament al càrrec detectés algun indici que pogués comportar alguna situació de perillositat. 

Pel que fa al trasllat del detingut en vehicle policial i no en ambulància, l'informe de la DGP indica que segons el que estableixen els procediments de treball de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, els trasllats s'han d'efectuar ordinàriament en vehicle policial, i excepcionalment, si l'estat del detingut ho precisa, en ambulància. En aquest sentit, s'assenyala que el detingut va ser atès in situ pels serveis sanitaris i, seguint les seves indicacions, no va necessitar que el traslladessin en ambulància. 

Per contra, segons l'informe del Sistema d'Emergències Mèdiques, els tècnics en emergències sanitàries van valorar les ferides del detingut, en van informar la central i van demanar la conformitat per traslladar el pacient a l'Hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet de Llobregat. Va ser la intervenció dels agents dels Mossos d'Esquadra el que va comportar la finalització del servei, i, per tant, la decisió de traslladar el detingut en cotxe i no em ambulància respon a una decisió i/o criteri del comandament actuant. 

Finalment, pel que fa al tracte dispensat al promotor de la queixa, l'informe de la DGP indica que el promotor en cap moment va ser present al lloc dels fets i no va veure res del que havia passat, i que va interferir diverses vegades l'actuació policial tot qüestionant-la. Segons les afirmacions del promotor, és legítim entendre que pogués qüestionar en algun moment l'actuació policial, i en particular el trasllat del seu amic detingut en cotxe policial i no en ambulància, atès que estava ferit. 

Un cop examinada l'actuació policial descrita, es conclou que no va ser la més adequada, motiu pel qual el Síndic demana al Departament d'Interior que tingui en compte les consideracions d'aquesta institució per millorar el servei policial que es presta al ciutadà.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/11/2013 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/01/2014 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/01/2014 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2014 Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2014 Direcció General de la Policia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/11/2014 Departament de Salut No irregularitat
27/11/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
27/11/2014 Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) No irregularitat
12/01/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/02/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
25/03/2015 Departament d'Interior Irregularitat
25/03/2015 Direcció General de la Policia Irregularitat
26/03/2015 Departament d'Interior Seguiment finalitzat