El promotor de la queixa expressa la seva disconformitat amb l'actuació de l'Agència Catalana del Consum en la tramitació d'una reclamació/denúncia presentada contra una empresa. Exposa que l'empresa li va facilitar un pressupost que ell no va acceptar, però igualment li en va cobrar la confecció.
El seu desacord es fonamenta en el motiu d'arxivament de la reclamació, ja que segons l'Agència no hi va haver cap infracció administrativa en l'actuació de l'empresa perquè el cobrament d'un pressupost està recollit a la normativa vigent.
No obstant això, l'article 251-3.5 del Codi de consum disposa que ?els pressupostos no acceptats es poden cobrar si s'ha indicat així en la tarifa o el cartell de preus o si se n'ha informat expressament la persona consumidora?, i el promotor de la queixa nega haver rebut aquesta informació.
Un cop estudiat el contingut de la resposta tramesa per l'Agència Catalana del Consum, el Síndic fa arribar les consideracions següents al Departament d'Empresa i Ocupació:
L'article 251-3.5 del Codi de consum permet que els pressupostos no acceptats es puguin cobrar si s'ha indicat així en la tarifa o el cartell de preus o si se n'ha informat expressament la persona consumidora.
En el cas que ens ocupa, la persona interessada indica que es va posar en contacte amb l'empresa per telèfon. Per tant, encara que en l'establiment es faci constar el preu del pressupost no acceptat, si no se n'informa la persona interessada per telèfon no s'aconsegueix garantir que la persona consumidora pugui saber que haurà de pagar el desplaçament i el pressupost no acceptat.
El Síndic, conscient que la controvèrsia pot radicar en versions confrontades d'ambdues parts, suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que valori fomentar les mesures oportunes per garantir que el requisit d'informació prèvia estigui garantit en tots els casos sigui quin sigui el mitjà pel qual el consumidor es posa en contacte amb l'empresa.
Fet aquest suggeriment, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.