Resolució
Q-07997/2012 Queixa relativa al parc d'habitatge amb protecció oficial de Sant Adrià de Besòs

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Desnonaments
Data d'inici 13/12/2012
Data de l'últim moviment 22/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta que s'ha adreçat a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs per exposar que necessita un pis de protecció oficial. Afirma que tot i estar inscrita al registre de sol·licitants de pisos de protecció oficial, encara no s'ha fet cap sorteig, i que a l'edifici on viu actualment hi ha pisos buits.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha indicat que cap de les noves promocions d'habitatges amb protecció oficial situades als carrers que va assenyalar la persona interessada eren de titularitat municipal, i ha reiterat que quan l'Ajuntament disposés d'habitatges per destinar a emergències socials seria la Comissió d'Adjudicació d'Habitatges de l'Ajuntament la que valoraria la situació de la persona interessada amb les altres sol·licituds presentades per veïns del municipi. 

L'Ajuntament també indica que el Registre no és un llistat de persones demandants d'habitatge entre les quals es farà un sorteig per adjudicar habitatges, sinó que és una eina que permet tenir informació de la demanda d'habitatge, de la tipologia de la demanda i del perfil de les persones inscrites. 

Certament, entre les funcions que recull l'article 2 del Reglament que regula el Registre de sol·licitants d'habitatge amb protecció oficial de Sant Adrià de Besòs es fa una referència especial a la finalitat de proporcionar informació de la demanda d'habitatge, de la tipologia de la demanda i del perfil de les persones inscrites. No obstant això, el Síndic assenyala que entre les funcions del Registre també s'inclou la de permetre la transparència en la gestió dels parcs d'habitatge amb protecció oficial a la ciutat, sense que es faci cap referència expressa al fet que la titularitat de l'habitatge amb protecció oficial sigui municipal o no.

Per tant, el Síndic entén que l'Oficina de l'Habitatge del municipi també hauria d'informar sobre quina és l'administració titular dels habitatges (i sobre el motiu pel qual estan buits).

D'altra banda, el Síndic observa que el capítol IV del Reglament del Registre de sol·licitants d'habitatges amb protecció oficial de Sant Adrià de Besòs regula els habitatges socials destinats a emergències socials i la creació d'un fons d'habitatges de lloguer social per cobrir les emergències en matèria d'habitatge al municipi.  

Com diu expressament l'article 36, el fons el poden integrar tant habitatges propietat de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs com habitatges de propietat d'altres administracions públiques, i una situació com l'actual justifica que les administracions dediquin els recursos necessaris per aconseguir disposar d'habitatges assequibles per a les persones que es veuen en risc d'exclusió social per la pèrdua imminent del seu habitatge.  

Atès tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que impulsi les accions oportunes per implicar les administracions públiques que tenen habitatges amb protecció oficial buits al municipi de Sant Adrià de Besòs per adjudicar-los al més aviat possible, o bé que els cedeixin perquè l'Ajuntament els gestioni per a emergències socials.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/12/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/01/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resolució pendent d'acceptació
20/09/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
15/10/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resolució pendent d'acceptació
29/04/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resolució pendent d'acceptació
20/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs No irregularitat
22/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Seguiment finalitzat