Resolució
AO-08025/2011 Actuació d'ofici relativa a les incidències en l'exercici del dret de sufragi actiu per correspondència

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 21/12/2011
Data de l'últim moviment 06/10/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Defensor del Pueblo de España Pendent d'acceptació per l'administració
Parlament de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Des de l'any 2011 han tingut lloc quatre processos electorals en què han estat cridats a votar ciutadans residents a Catalunya i catalans residents a l'exterior. En el marc d'aquests processos s'han produït incidències en el sistema de vot per correspondència que van ser denunciades en les últimes eleccions, especialment pels ciutadans residents a l'estranger i per les persones temporalment absents, que, d'acord amb la normativa vigent, han de manifestar expressament la seva intenció de votar, a fi que els sigui enviada la documentació necessària per poder exercir el seu dret.
 
En alguns casos, les queixes constaten retards en l'enviament de la documentació per votar per correspondència des del territori nacional. En d'altres, es palesen dificultats per emetre el vot des de l'estranger, atès que, tot i haver tramitat la sol·licitud de vot d'acord amb tots els requisits establerts per la llei, les persones interessades no van arribar a rebre la documentació necessària per votar dins del termini fixat.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic ha recomanat que, tant en la normativa electoral estatal com en el marc d'una futura llei electoral catalana, s'incloguin sistemes de votació més senzills i àgils que permetin millorar la garantia dels dret de vot dels catalans. 

La recomanació forma part d'una resolució adreçada al president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris que l'integren. Les propostes també s'han tramès al Congrés dels Diputats, a tots els partits catalans amb representació a Madrid i al Defensor del Poble. 

El Síndic considera que la normativa electoral (autonòmica i estatal) hauria d'introduir un sistema telemàtic d'emissió del certificat d'inscripció en el cens electoral, eliminar el requisit de ?vot pregat? per als electors des de l'estranger que optin per dipositar el vot en urna o de manera presencial i incorporar un sistema d'emissió de vot per Internet. 

Les dues últimes eleccions, al Parlament català, el 2012, i al Parlament europeu, el 2014, han experimentat una sensible davallada en la participació des de l'exterior, gens en sintonia amb els índexs generals. Segons el Síndic, aquesta situació ha estat motivada per les dificultats que comporta el procediment de ?vot pregat? (tant l'inclòs en la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny -LOREG- per la reforma operada per la Llei orgànica 2/2011, de 28 de gener, com el que regula el Reial decret 1621/2007, de 7 de desembre). Aquest sistema estableix que ha de ser el mateix resident a l'estranger el que ha de demanar a l'oficina consular corresponent, dins del termini i el procediment previst, que se li enviï la documentació necessària per poder votar. 

Amb el sistema anterior a la reforma de 2011, l'enviament de la documentació necessària per votar a les persones inscrites en els cens de votants des de l'exterior es feia d'ofici al domicili indicat pels votants en la inscripció consular corresponent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/01/2012 Defensor del Pueblo de España Acusament de recepció
02/10/2014 Defensor del Pueblo de España Comunicació a l'Ombudsman de la resolució pendent d'acceptació
03/10/2014 Parlament de Catalunya Irregularitat
06/10/2014 Parlament de Catalunya Seguiment finalitzat