Resolució
Q-08033/2012 Disconformitat amb la resposta de l'Autoritat del Transport Metropolità a dos escrits

Matèries
Consum
Transports
Data d'inici 14/12/2012
Data de l'últim moviment 22/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resposta de l'Autoritat del Transport Metropolità (en endavant ATM) a dos escrits en els quals exposava que el mes de setembre de 2012 li havien sostret la cartera, en què tenia el títol de transport trimestral de dues zones, i reclamava que se li reintegrés la part proporcional del títol de transport sostret o que se li'n fes un duplicat. 

L'ATM li va respondre que, com que els títols de transport no duen el DNI a la banda magnètica, no poden ser anul·lats. En cas de ser anul·lats, sí que es podria reintegrar l'import de les targetes o fer-ne un duplicat.

Contingut

El Síndic considera que l'anotació del DNI als títols de transport personalitzats ha de permetre al personal d'inspecció d'ATM comprovar que la persona que utilitza el títol de transport es correspon amb la persona del DNI anotat.

El títol de transport extraviat o sostret queda virtualment anul·lat en el cas de les targetes T-mes, T-trimestre i T-jove, atès que l'usuari fraudulent no podrà acreditar, quan li ho requereixi l'inspector, ser el propietari legítim de la targeta, perquè no disposa del DNI que figura anotat en el títol de transport. 

Atès que ja l'any 2009 l'ATM va informar de la implantació d'un sistema tarifari integrat a tota Catalunya per a l'any 2012 amb tecnologia electrònica que permetés poder donar de baixa la targeta i a data d'avui encara no ha entrat en funcionament, i atès que el títol de transport queda virtualment anul·lat per impossibilitat d'acreditar el DNI del legítim propietari de la targeta, el Síndic suggereix a l'ATM:

- Que estableixi una moratòria en la decisió de no retornar o efectuar duplicats per títols de transport que requereixin la identificació (DNI), sempre que la persona interessada aporti documentació acreditativa que va comprar el títol de transport, fins que entri en funcionament el nou sistema amb tecnologia electrònica que estava previst per a l'any 2012. 

- Que efectuï un duplicat de la targeta T-trimestre a la persona interessada i el compensi així pels dies que no ha pogut gaudir del títol de transport, sens perjudici de demanar que acrediti el pagament efectuat i còpia de la denúncia presentada per sostracció. 

De l'informe posterior de l'ATM es desprèn que no s'han acceptat els suggeriments del Síndic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/01/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/01/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/02/2013 Autoritat del Transport Metropolità (ATM) Resolució