Resolució
Q-08033/2015 Queixes dels afectats pels procediments sancionadors de trànsit incoats arran de la col·locació de càmeres en semàfors a diferents punts del municipi de les Franqueses del Vallès

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 16/09/2015
Data de l'últim moviment 13/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de les Franqueses del Vallès Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

De la informació facilitada per les persones interessades se'n desprèn que el mes de febrer de 2015 es van posar en funcionament els dispositius anomenats ?foto vermell? en tres indrets de les Franqueses, que van donar lloc a nombrosos procediments sancionadors de trànsit per la presumpta comissió d'una infracció consistent a no respectar el semàfor en vermell. 

Aquestes persones expliquen que van plantejar a l'Ajuntament per escrit, a les xarxes socials i a través dels mitjans de comunicació la seva disconformitat amb la col·locació dels dispositius esmentats i la incoació dels procediments sancionadors de trànsit, però no han rebut cap resposta de l'Ajuntament. Addueixen, en síntesi, que els semàfors no funcionen correctament des que es van instal·lar aquests dispositius i provoquen errors en els conductors i situacions de risc, que no s'ha fet cap campanya informativa ni de sensibilització prèvia als conductors habituals d'aquestes carreteres, que en alguns punts no hi ha senyalització prèvia de la velocitat de la via o no hi ha pas de vianants o cruïlla, que les multes arriben amb retard, i que en les imatges que consten als expedients sancionadors no s'aprecia la seqüència de les fases del semàfor ni el moment en què el conductor presumptament no va respectar la fase vermella i va cometre la infracció.

En el marc d'una actuació d'ofici oberta per estudiar l'ús de detectors automàtics de pas de semàfor en vermell i la prova de la infracció, el Síndic va tenir coneixement que dins de l'activitat normalitzadora que es duu a terme en el Comitè Tècnic de Normalització de l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) s'ha elaborat una norma amb el títol Equipamiento para la gestión del tráfico. Visión artificial. Detección de vehículos infractores. Parte 1 Especificación funcional y protocolos aplicativos para semáforo rojo, que ha estat aprovada amb el codi UNE 199142-1:2015, i va ser sotmesa a informació pública per mitjà de la resolució de 26 de gener de 2015 de la Direcció General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa.

Així doncs, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès que apliqui la norma UNE elaborada per AENOR, i verifiqui periòdicament que aquest tipus de dispositius instal·lats als diferents punts del municipi compleixen els estàndards establerts a la norma, a fi que les denúncies per les infraccions detectades per aquestes mitjans reuneixin totes les garanties i la fiabilitat necessària per considerar que s'han respectat els principis que informen l'exercici de la potestat sancionadora per part de l'Administració.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/09/2015 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2015 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2015 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resolució pendent d'acceptació
13/11/2015 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació