Resolució
Q-08056/2012 Queixa relativa a una situació d'abusos sexuals patits per una alumna d'una escola de Castelldefels

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 17/12/2012
Data de l'últim moviment 29/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que la seva filla, de tres anys, va ser víctima d'abús sexual per part d'una mestra de l'escola i d'un amic d'aquesta, fets que van succeir a mitjan octubre de 2012 i que van ser denunciats a la Policia de Catalunya-Mossos d'Esquadra el dia 5 de novembre. Des del 29 d'octubre de 2012 la menor no assisteix a l'escola.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic ha suggerit al Departament d'Ensenyament que, d'una banda, es revisin les actuacions d'aquesta escola amb relació a la protecció dels alumnes i a la comunicació als serveis competents de situacions de presumptes maltractaments i/o abús sexual; i de l'altra, que es portin a terme actuacions de formació i informació a l'escola sobre el maltractament infantil i l'abús sexual, sobre la normativa de protecció als infants i sobre els circuits d'actuació establerts pels Protocols de referència.

El Síndic també ha demanat que se l'informi sobre: les mesures adoptades per la direcció de l'escola davant la sospita d'abusos sexuals als alumnes de P3, les actuacions de la Inspecció educativa i l'obertura d'expedients informatius a membres del professorat.

Com a resposta, l'Administració ha informat sobre les actuacions de formació i informació que s'han dut a terme, però no informa de la revisió de les actuacions de l'escola, ni de les actuacions de la Inspecció amb el centre respecte d'aquest assumpte, ni tampoc de les gestions que s'han dut a terme per esclarir els fets, tot i que es fa constar que no s'ha obert expedient informatiu a l'espera de les resolucions judicials.

Per la seva banda, el Síndic considera que si bé la Comissió de la Diversitat tracta les situacions d'assetjament, en el cas dels maltractaments infantils i els abusos sexuals caldria fer un encàrrec específic a una comissió i/o un professional que fos coneixedor i referent d'aquesta qüestió. Aquest professional hauria d'oferir formació sobre el maltractament i informació sobre els circuits de comunicació i denúncia, a banda d'orientar els mestres davant d'indicadors de possible maltractament o abús.

En el mateix sentit, el Síndic entén que la formació sobre aquest assumpte no hauria de ser voluntària, sinó que hi ha uns mínims que tot el personal d'un centre escolar ha de saber. Així, en l'informe del Departament d'Ensenyament titulat ?Elements per donar resposta a les recomanacions de l'informe de l'any 2012 del Síndic de Greuges sobre els drets de l'infant i la legislació relativa a infància i adolescència?, de 16 de juliol de 2013, es diu que ?el Departament d'Ensenyament ha elaborat conjuntament amb la DGAIA el Protocol marc d'actuacions davant el maltractament infantil greu i l'abús sexual i n'ha fet difusió mitjançant el portal Xtec a la Inspecció, al professorat dels centres educatius i als professionals dels serveis educatius; i destaca la necessitat de coordinació entre el centre educatiu i la resta de professionals dels serveis que intervenen en el nucli?.

Finalment, el Síndic valora positivament que la Inspecció doni indicacions al centre perquè vetlli pel coneixement i l'aplicació del Protocol marc d'actuacions davant el maltractament infantil greu i l'abús sexual, però el Síndic entén que caldria fer el seguiment de l'aplicació d'aquest protocol a cada centre, a fi d'assegurar que s'assoleix l'objectiu que tot el personal el conegui i l'apliqui.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament:

- Que revisi l'adequació de l'adscripció del seguiment del Protocol marc d'actuacions davant el maltractament infantil greu i l'abús sexual a la Comissió de la Diversitat a l'escola en qüestió i es consideri la possibilitat de constituir una comissió específica i assignar una persona referent per als maltractaments i l'abús sexual.

- Que estudiï la conveniència d'oferir una formació bàsica obligatòria sobre el maltractament infantil i l'abús sexual al personal de les escoles. 

- Que estudiï l'actuació de seguiment de l'aplicació del Protocol per part de la Inspecció educativa o d'un altre servei educatiu.

Posteriorment, el Departament d'Ensenyament ha comunicat, d'una banda, que s'ha traslladat al centre la necessitat d'assignar una persona que faci una revisió del seguiment del Protocol marc d'actuació davant situacions de possible maltractament infantil greu i abús sexual per part de la Comissió d'Atenció a la Diversitat de l'escola en què estava escolaritzada la filla de la promotora i de l'escola en què està escolaritzada actualment; i de l'altra, que les direccions dels centres treballaran sobre l'actuació dels centres d'acord amb allò establert en el Protocol marc i faran un seguiment de l'aplicació d'aquest Protocol.

En vista d'aquesta informació, el Síndic entén que s'han acceptat els suggeriments que va fer amb l'objectiu de garantir la integritat física, psicològica i sexual dels alumnes en els centres educatius per mitjà del compliment del Protocol marc establert amb aquest fi.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
22/08/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/09/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
18/11/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/12/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
19/12/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
20/12/2013 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
01/10/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
29/04/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat