Resolució
Q-08126/2014 Queixa d'un intern del Centre Penitenciari Ponent en vaga de fam perquè li atorguin un trasllat de centre

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 16/10/2014
Data de l'últim moviment 23/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, intern del Centre Penitenciari Ponent, que anteriorment ja s'havia posat en contacte amb el Síndic per diverses qüestions, s'ha adreçat de nou a la institució per informar que ha iniciat una vaga de fam perquè vol demanar el trasllat a una presó de fora de Catalunya. Manifesta que la seva germana, que es desplaça freqüentment al centre, ha rebut amenaces. Ell també ha estat objecte d'una agressió al centre penitenciari i no pot suportar més la pressió que rep i que l'està afectant psicològicament. La germana de l'intern també s'ha posat en contacte telefònic amb el Síndic per exposar la seva preocupació envers l'estat de salut del seu germà.

El dia 21 d'octubre de 2014 una assessora del Síndic de Greuges es va desplaçar al Centre Penitenciar Ponent per entrevistar-se amb el promotor, que es va ratificar en la seva intenció de seguir en vaga de fam perquè no suporta més la pressió i l'assetjament del qual se sent víctima. No demana cap tipus de benefici penitenciari, sinó complir la resta de la seva condemna fora de Catalunya encara que això suposi marxar lluny de la seva família. 

La infermera que l'atén ha informat que cada dia és visitat pel metge i els serveis d'infermeria. Ha confirmat que està en vaga de fam i que tan sols ingereix aigua i cafè, i que de moment el seu estat de salut és estable. Per la seva banda, s'ha informat que la Junta de Tractament ha acordat valorar favorablement la seva petició de trasllat a un centre penitenciari de Màlaga on resideix una amiga de la germana de l'intern que s'ofereix com a referent i està disposada a acollir-lo.

Contingut

Tot i que alguns interns utilitzen la vaga de fam com un mecanisme de pressió per aconseguir determinats beneficis penitenciaris, en aquest cas no és així. El promotor no demana res en aquest sentit, només poder sortir de Catalunya per motius de seguretat i tenint en compte la greu afectació psicològica que els fets ocorreguts li han comportat, tant a ell com a la seva família, que també els està patint.

Per tant, el Síndic ha recomanat al Departament de Justícia que s'adoptin les mesures necessàries per gestionar el trasllat de l'intern a un centre penitenciari de fora de Catalunya.

Posteriorment, la Direcció General de Serveis Penitenciaris ha informat que s'ha acceptat el trasllat del promotor a la presó de Sevilla 2, i que es podria dur a terme durant el mes de gener, un cop l'intern estigui recuperat dels efectes de la vaga de fam. D'acord amb aquesta informació, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/10/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
12/12/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/01/2015 Departament de Justícia Irregularitat
23/01/2015 Departament de Justícia Seguiment finalitzat