Resolució
Q-08131/2014 Queixa relativa a l'actualització del complement de pensió de jubilació

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 16/10/2014
Data de l'últim moviment
Administracions afectades

Contingut

El Síndic ha rebut diverses queixes de persones que manifesten la seva disconformitat amb una resolució emesa per l'Institut Català de la Salut (en endavant ICS) en què se'ls comunica que aquest organisme ha actualitzat a la baixa l'import del complement de pensió que perceben.

En aquests casos, l'import del complement de pensió s'havia mantingut invariable des de la data del seu reconeixement, amb motiu de la jubilació voluntària, fins al moment de la revisió duta a terme per l'ICS el 2014; la suma de les pensions de jubilació reconegudes per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (en endavant INSS) i el complement de pensió no excedia l'import màxim de les pensions públiques fixat a la Llei general de pressupostos, i la suma de les pensions de jubilació reconegudes per l'INSS i el complement de pensió que excedia l'import del salari en actiu.

Les resolucions dictades per l'ICS regularitzaven l'import del complement de pensió a partir de l'increment de la pensió de jubilació reconeguda per l'INSS. D'aquesta manera, el complement es reduïa en la mateixa quantia que l'increment experimentat per la pensió de jubilació.  

Amb motiu de la tramitació de les queixes de les persones interessades, el Síndic ja va assenyalar que era coneixedor de la jurisprudència consolidada del Tribunal Suprem en aquesta matèria, la qual havia reiterat que el complement de pensió de jubilació, regulat a l'article 151 de l'Estatut marc, té caràcter variable, en funció de les revaloritzacions efectuades en la pensió bàsica de jubilació.

No obstant això, el Síndic va manifestar que a partir de l'Acord de la Comissió Permanent de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat al juliol de 2004, el Departament de Salut havia adoptat uns criteris d'actuació per a la revisió del complement, de manera que la revisió s'estendria només a les persones que es jubilessin voluntàriament a partir de l'1 d'abril de 2005. Aquesta actuació havia generat en les persones jubilades una situació de confiança legítima que havia de ser mereixedora de protecció per garantir la seguretat jurídica dels ciutadans. Per aquest motiu, el Síndic va demanar al Departament que deixés sense efecte les resolucions dictades per actualitzar el complement a les persones que s'havien jubilat voluntàriament abans de l'1 d'abril de 2005. 

Tanmateix, el Departament no ha acceptat aquesta recomanació, i s'ha fonamentat en una sentència dictada el 15 de juliol de 2014 pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 14 de Barcelona, que desestimava el recurs presentat davant d'una reclamació contra l'aplicació de la regularització efectuada per l'ICS. Aquesta sentència es basava, al seu torn, en la doctrina del Tribunal Suprem esmentada més amunt, que manté el caràcter variable del complement de pensió en funció de les revaloritzacions efectuades en la pensió bàsica de jubilació, el qual té per objecte aconseguir el 100% de la retribució en actiu en el moment de la jubilació.