Resolució
Q-08152/2011 Queixa relativa a l'actuació d'uns agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona durant el seu temps de descans

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 29/12/2011
Data de l'últim moviment 23/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que el dia 26 de desembre de 2011 va veure uns deu agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la porta d'un restaurant amb un furgó i un vehicle policial que carregaven lots de cava, vi i marisc al furgó. Desitja saber qui era el destinatari d'aquesta comanda i una explicació d'aquesta activitat tenint en compte la situació de crisi econòmica que viu el país.

Contingut

L'informe tramès per la Guàrdia Urbana de Barcelona assenyala que el 26 de desembre de 2011, durant el temps de descans, un grup d'agents van encarregar, pagar i recollir el que havien demanat en un restaurant per al dinar que van fer posteriorment, un cop en seu policial, durant el seu temps de descans.

Tot i això, en l'informe no es detallen les circumstàncies en què es van produir els fets, com ara el nombre d'agents que es van traslladar aquell dia al restaurant ni la comanda que van passar a recollir-hi. A més, atès que el promotor exposa que els agents van utilitzar els vehicles oficials per recollir el que havien encarregat, el Síndic posa de manifest que, d'acord amb el principi d'oportunitat, es considera que l'actuació de la Guàrdia Urbana de Barcelona del dia 26 de desembre de 2011 durant l'hora de descans va esdevenir del tot inoportuna i inadequada, atès que els policies estaven de servei i, per tant, en exercici de llurs funcions policials. En aquest sentit, cal entendre que els agents policials han d'exercir les seves funcions amb total dedicació, tant si estan en llur temps de descans com si no. 

D'altra banda, els agents policials, en la mesura que exerceixen funcions públiques, han d'actuar sotmesos a l'interès general i no en benefici d'interessos privats. Així, el dia 26 de desembre, quan els agents es van desplaçar fins al restaurant amb la finalitat de recollir menjar i begudes per al dinar, s'estaven excedint del seu àmbit d'actuació. 

D'altra banda, cal esmentar l'article 9 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals, que estableix que els policies locals estan obligats a dur l'uniforme reglamentari, que només pot ser utilitzat per al compliment del servei. Així mateix, l'article 8 de la mateixa llei també diu que han de disposar dels mitjans tècnics i operatius necessaris per al compliment de llurs funcions policials. 

Per tant, el Síndic conclou que els agents, durant el seu temps de descans, no estaven actuant en benefici de la comunitat, sinó moguts per interessos propis o particulars. Així mateix, la situació descrita va contribuir negativament a la percepció sobre com actua la policia i a la imatge que projecta sobre el col·lectiu de ciutadans en un moment en què la persistència de la crisi afecta les prestacions assistencials de moltes persones que s'han vista abocades a situacions d'exclusió social. 

En aquest context, els serveis públics també han de prendre consciència d'aquesta situació i, per tant, davant d'aquesta realitat la policia s'ha d'abstenir de pràctiques com les descrites quan aquestes s'excedeixen de les funcions concretes de seguretat ciutadana que té encomanada la policia. 

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona: 

- Que valori si escau incoar un expedient disciplinari als agents. 

- Que recordi a tots els funcionaris del Cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona que, durant el temps de descans per dinar i mentre estan de servei, no poden disposar dels vehicles policials per a usos particulars i, en cap cas, per anar a buscar alcohol.

- Que dicti una instrucció que reguli aquesta qüestió i s'arbitrin els mecanismes necessaris perquè els responsables policials en facin difusió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/01/2012 Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/04/2012 Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació