Resolució
Q-08179/2014 Disconformitat amb un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 20/10/2014
Data de l'últim moviment 09/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci de Serveis Socials de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats de la seva mare.

De la documentació que aporta se'n desprèn que el 23 de juliol de 2014 es va reconèixer a la persona interessada un grau II de dependència amb efectes des del maig de 2014. Tot i això, encara no disposa ni de l'acord del Programa individual d'atenció (PIA) ni de la resolució que determini els serveis i les prestacions més adequats a la seva situació de dependència.

Segons l'informe tramès pel Consorci de Serveis Socials de Barcelona, efectivament en data 23 de juliol de 2014 es va emetre la resolució de revisió del grau de dependència per la qual es reconeixia un grau II a la promotora amb efectes des del maig de 2014, però no ha estat fins al 21 de maig de 2015 que no s'ha dictat la resolució per la qual s'ha acordat el PIA corresponent. 

Per tant, el Síndic va suggerir al Consorci que, d'acord amb el Codi de bones pràctiques administratives, s'evitin demores procedimentals i es complexin els terminis de tramitació previstos, adoptant les mesures necessàries per agilitzar la tramitació administrativa; es dictin les resolucions en un termini raonable i de manera motivada, especialment en els casos de resolucions PIA que afecten persones vulnerables, i s'informi oportunament les persones interessades de les variacions i modificacions corresponents.

El Consorci ha acceptat parcialment el suggeriment del Síndic, en el sentit que, tot i que informa que s'està intentant reduir al màxim les demores procedimentals i agilitar la tramitació administrativa tant en els procediments de grau com en els procediments per establir el PIA, actualment aquesta tramitació encara no és prou àgil i se segueixen produint demores molt importants. 

En aquest cas concret, en data 2 d'octubre de 2015, el promotor va comunicar al Síndic la defunció de la seva mare el dia 8 de juliol de 2015 sense que s'hagués resolt la seva situació de dependència.

És per això que, atès que les prestacions d'atenció a les persones dependents s'emmarquen en els drets que l'Estatut d'autonomia de Catalunya reconeix a les persones amb necessitats especials per mantenir l'autonomia personal, el Síndic insisteix de nou en la necessitat que l'Administració dediqui tots els esforços que siguin necessaris per fer efectius aquests drets.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/11/2014 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/12/2014 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
02/10/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/10/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Irregularitat
09/10/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Seguiment finalitzat