Resolució
Q-08199/2014 Manca de tramitació d'una sol·licitud de servei residencial

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 20/10/2014
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no es tramités la sol·licitud de servei residencial que va presentar en nom del seu fill el 2 de juliol de 2007.

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures oportunes, d'una banda, per resoldre sense més demora la sol·licitud de servei residencial per al fill del promotor i facilitar-li l'accés al servei residencial adequat de manera immediata; i de l'altra, per aclarir el concepte i l'abast del tràmit o procediment de valoració i orientació del servei residencial, i la seva integració o interrelació amb el procediment de sol·licitud de servei residencial per a persones amb discapacitat, i per regular-lo específicament. I, en tot cas, per assegurar el seguiment i la continuïtat en la gestió de les demandes de servei residencial.

Com a resposta, el Departament ha informat que s'ha orientat el promotor cap al servei de llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual amb suport extens; que s'ha valorat la necessitat d'assignació urgent i definitiva d'una plaça residencial d'aquestes característiques, però que de moment no ha estat possible per manca de disponibilitat de plaça; i que a l'espera que es produeixi una vacant adequada s'ha tramitat una estada de respir per a l'estiu de 2015, del 19 de juny al 3 de juliol, i del 10 al 15 d'agost. També s'indica que properament està prevista la creació de nous serveis residencials, en diferents modalitats per a diferents orientacions, que permetran reduir els terminis d'assignació de places. 

Amb relació a aquesta qüestió, cal esperar que aquests nous serveis residencials estiguin operatius ben aviat, per tal de pal·liar la insuficiència de places residencials per a persones amb discapacitat i assolir una millor cobertura. I amb relació a aquest cas concret, cal valorar que, tot i la concessió d'aquestes breus estades de respir, es manté la necessitat d'un servei residencial permanent i estable, que ha transcorregut ja un any des del moment en  què es va valorar la necessitat urgent d'aquesta plaça, i que es tracta d'una prestació que, d'acord amb les previsions normatives vigents, té el caràcter de dret subjectiu.

Per tot això, el Síndic reitera els suggeriments que ja va fer al Departament i li demana que impulsi les mesures adients per tal d'incrementar la dotació de places residencials per a persones amb discapacitat; i, amb relació a aquest cas concret, que faciliti al fill del promotor l'accés al servei residencial permanent que necessita al més aviat possible.

Posteriorment, el Departament ha ratificat la valoració sobre la necessitat de l'ingrés i ha indicat que es donarà resposta al promotor al més aviat possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
05/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
18/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
25/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
09/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació