Resolució
Q-08221/2014 Disconformitat amb la denegació d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 21/10/2014
Data de l'últim moviment 03/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Valls Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució de 19 de febrer de 2014 que denegava la prestació de la renda mínima d'inserció que havia sol·licitat l'11 de desembre de 2013. El motiu de la denegació va ser que les dades contingudes en l'expedient no acreditaven les condicions d'insuficiència d'ingressos previstes per la normativa reguladora de la prestació. 

El Departament ha informat que es tracta d'una unitat familiar monoparental que no ha acreditat cap deute, tot i que manifesta que no té ingressos. Per aquest motiu, segons s'indica, no s'acredita que no obtinguin durant els dotze mesos anteriors a la sol·licitud uns ingressos superiors a la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció, que és la condició establerta per la normativa vigent. Així doncs, l'element que s'ha tingut en compte per valorar la situació de necessitat és que la unitat familiar no ha acreditat cap deute; i la inexistència de deute s'ha assimilat a l'existència d'ingressos. 

El Síndic, però, considera que, tenint en compte la normativa reguladora de la prestació, aquesta assimilació no es pot considerar correcta. La inexistència de deutes no pressuposa ?per se? l'existència d'ingressos, ja que hi poden haver diferents circumstàncies que ho justifiquin. En aquest cas concret, en l'expedient s'havia indicat clarament que les despeses les cobria la mare de la promotora. Per tant, el fet que no s'haguessin acreditat deutes de lloguer o de subministraments estava perfectament justificat.

En relació amb la manca d'ingressos, la normativa que regula la renda mínima d'inserció estableix que la persona sol·licitant -o la unitat de convivència- no té dret a la prestació quan disposa d'uns ingressos determinats, o bé de béns mobles o immobles que, per llurs característiques, fan pensar que disposa de béns materials suficients per mantenir-ne la subsistència. Enlloc estableix com a requisit que la persona hagi d'acreditar deutes, ni seria lògic que ho fes.

Per aquest motiu, el Síndic recomana al Departament que revoqui les resolucions adoptades arran de la sol·licitud de la promotora, que faci una nova avaluació amb aplicació de les previsions normatives reguladores dels ingressos i que emeti una resolució de conformitat amb això. El Departament, però, no ha acceptat aquests suggeriments, que han estat reiterats pel Síndic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/11/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Ajuntament de Valls Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/01/2015 Ajuntament de Valls Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2015 Ajuntament de Valls Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2015 Ajuntament de Valls No irregularitat
27/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
12/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
13/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
03/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació