Resolució
Q-08226/2014 Queixa relativa al reconeixement del dret d'exempció i/o bonificació en l'import de la matrícula universitària per a les famílies monoparentals

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs autonòmics
Data d'inici 21/10/2014
Data de l'últim moviment
Administracions afectades

Plantejament

La promotora de la queixa sol·licita la intervenció del Síndic per al reconeixement del dret d'exempció i/o bonificació en l'import de la matrícula universitària per a les famílies monoparentals, i que, a aquests efectes, siguin equiparades amb les famílies nombroses.

Contingut

Arran d'altres queixes semblants a aquesta, el Síndic ja ha dut a terme diverses actuacions amb l'Administració:

En el marc de l'actuació d'ofici núm. 2864/2011, referida a les mesures fiscals de suport a les famílies monoparentals, es va indicar la conveniència de dictar disposicions normatives específiques en matèria tributària perquè les famílies monoparentals poguessin ser destinatàries de beneficis fiscals, en tant que mesures fiscals de suport a les famílies, en les mateixes condicions de les famílies nombroses.

En el mateix sentit es va tramitar la queixa 1738/2012, en la qual es va suggerir al Departament d'Ensenyament que inclogués com a supòsit d'exempció de preus públics dels ensenyaments, les formacions i els cursos impartits a distància per l'Institut d'Educació Secundària Obert de Catalunya les famílies monoparentals de categoria especial, de manera que se les equiparés a les famílies nombroses de caràcter especial.

El Departament d'Economia i Coneixement, per mitjà de la Secretaria d'Universitats i Recerca, exposa que en el procediment per a l'obtenció de l'acreditació del tram de renda familiar i/o de les beques Equitat, per a la minoració dels preus dels crèdits dels estudiants universitaris, s'ha inclòs un tractament singular a les famílies monoparentals consistent en unes deduccions en el còmput de la renda familiar, en els mateixos termes que les deduccions previstes per a les famílies nombroses. I considera que amb aquesta mesura ja s'ofereix un tractament equiparable entre les famílies nombroses i les monoparentals. 

Atès que la intervenció del Síndic no pot anar més enllà d'indicar l'existència d'un marc jurídic favorable o la conveniència de l'adopció de mesures en quant a un millor dret de les famílies monoparentals, aquesta institució dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.