Resolució
Q-08308/2013 Disconformitat amb el fet que es faci seguir un programa de toxicomanies a una interna del Centre Penitenciari Ponent que afirma que no ha estat mai consumidora de substàncies tòxiques

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 26/11/2013
Data de l'últim moviment 26/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, que actualment compleix condemna al Centre Penitenciari Ponent, exposa que, tot i no tenir problemes de consums de tòxics ni haver estat mai consumidora de substàncies tòxiques, l'Equip de Tractament li ha pautat la realització d'un programa de toxicomanies. També informa que té previst el llicenciament definitiu per al dia 6 de novembre de 2014 i no ha gaudit de permisos.

Contingut

Un cop analitzat el contingut de la informació recollida a l'expedient de la persona interessada, el Síndic arriba a les conclusions següents:

1. L'Administració penitenciària no ha tramès una informació actualitzada en relació amb el consum de tòxics de la persona interessada. 

2. L'Administració penitenciària ha pautat que la interna ha de dur a terme un programa específic de tractament de toxicomanies únicament per les manifestacions que aquesta persona ha fet, sense haver comprovat prèviament (a partir d'analítiques de detecció de consums) si la interna té problemes de consum de tòxics. 

3. En certs casos, l'acceptació i realització d'un curs o activitat establert en el programa de tractament de l'intern, sense haver acreditat prèviament la necessitat de fer-lo, pot pervertir la utilitat del curs, atès que els interns poden interpretar que la realització de certs programes serveix per obtenir millores en la seva trajectòria penitenciària. 

Atès tot això, el Síndic fa els suggeriments següents al Departament de Justícia:

En primer lloc, que s'acrediti i es determini de manera objectiva si la persona interessada manté hàbits de consum de tòxics. En cas que els resultats de les analítiques siguin negatius, que se la doni de baixa del programa i es modifiqui el contingut del seu programa de tractament individualitzat, amb la introducció d'altres activitats encaminades a adquirir carències o millorar altres àmbits personals, socials, formatius, culturals i laborals. 

En segon lloc, que la informació que es trameti al Síndic estigui actualitzada, per tal de poder resoldre adequadament les queixes que presentin els interns. Com s'ha pogut constatar, els informes dels professionals de tractament difereixen en temps, circumstància que afegeix dificultat a l'hora de resoldre la queixa plantejada. 

I en tercer lloc, que s'adeqüin els tractaments a les necessitats objectives que presenten els interns, per tal d'evitar les instrumentalitzacions en la realització de certs programes que poc tenen a veure amb les seves necessitats reals.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/11/2013 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2013 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
10/02/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/05/2014 Departament de Justícia No irregularitat
23/05/2014 Direcció General de Serveis Penitenciaris No irregularitat
26/05/2014 Departament de Justícia Seguiment finalitzat