Resolució
Q-08316/2012 Disconformitat amb la situació en què es troben els vigilants municipals de l'Ajuntament d'Alcover

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 21/12/2012
Data de l'últim moviment 04/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Alcover Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un col·lectiu de vigilants municipals manifesta l'existència d'una situació de malestar generalitzada amb l'Ajuntament d'Alcover, que s'ha agreujat amb la incoació d'un expedient disciplinari a tot el col·lectiu.

Les persones interessades exposen que són vigilants municipals amb un contracte laboral d'auxiliars de vigilants de seguretat i similars no habilitats, amb una jornada de treball de 40 hores setmanals de dilluns a diumenge, i que en els aspectes que no estan previstos en el contracte els és d'aplicació el que disposa el Conveni col·lectiu d'oficines i despatxos. Tot i això, duen a terme funcions pròpies de la policia local; en concret, imposen denúncies per incompliment de les ordenances municipals i en les butlletes de denúncia hi han de fer constar el seu codi de vigilant. A aquest fet s'hi afegeix que als uniformes porten inscrit, de manera visible, ?policia local?, de tal manera que la persona denunciada pot arribar a la conclusió que qui l'ha denunciat és un policia local i no un vigilant municipal.

Pel que fa als horaris i descansos, manifesten que, malgrat el que estableix el seu contracte de treball, no se'ls aplica el Conveni col·lectiu d'oficines i despatxos, perquè treballen de dilluns a diumenge, en torns de matí, tarda i nit, una setmana alterna. La setmana que no han d'anar a treballar, han de recuperar les hores i han d'estar disponibles permanentment per mitjà del telèfon personal.

Per això, el sindicat va proposar que es regularitzés la situació laboral d'aquests vigilants, mitjançant el seu nomenament com a interins per la via d'urgència. En resposta, l'Ajuntament els va manifestar la voluntat de convocar un procediment d'oposició i anar convocant dues places cada any fins a cobrir-les totes, però això no s'ha arribat a fer per manca d'acord entre el sindicat i l'Ajuntament. Per contra, es va convocar la plaça de coordinador dels vigilants municipals, però va ser una promoció interna, en la qual no van poder participar perquè no són funcionaris.

Contingut

Un cop analitzada tota la informació de què es disposa, el Síndic ha recordat que, com més aviat millor, l'Ajuntament ha de regularitzar la situació en què es troba el seu cos de vigilants municipals, i que els llocs de treball han de ser ocupats per funcionaris de carrera.

A banda d'això, el Síndic també recorda a l'Ajuntament que:

- ha d'aprovar la relació de llocs de treball. Si considera que ha de seguir mantenint un cos de vigilants municipals, ha de fer constar com a llocs de treball de funcionaris, entre d'altres, els que corresponguin al desenvolupament de les tasques dels vigilants.

- ha de consignar a l'uniforme dels vigilants municipals la inscripció de ?vigilants?, i per tant ha de suprimir a tota la roba uniformada la referència de ?policia local? i ?guàrdia municipal?.

- ha de publicar l'aprovació definitiva del reglament dels vigilants municipals en el BOPT.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/02/2013 Ajuntament d'Alcover Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Ajuntament d'Alcover Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2013 Ajuntament d'Alcover Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2013 Ajuntament d'Alcover Resolució pendent d'acceptació
10/09/2013 Ajuntament d'Alcover Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
21/10/2013 Ajuntament d'Alcover Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/06/2014 Ajuntament d'Alcover Irregularitat
04/11/2014 Ajuntament d'Alcover Seguiment finalitzat