Resolució
Q-08323/2015 Queixa relativa al presumpte assetjament que va patir un infant durant unes colònies d'estiu

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 28/09/2015
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que el seu fill va assistir a unes colònies d'estiu organitzades per la Fundació Pere Tarrés, durant les quals va patir l'assetjament d'uns altres infants. Arran d'això, qüestiona la feina dels monitors, ja que considera que no van fer la vigilància que pertocava a les hores de descans. 

La Direcció General de Joventut ha informat que la Fundació Pere Tarrés està disposada a incorporar mecanismes per garantir la detecció de situacions de tracte no adequat dels infants que participen en activitats d'educació en el lleure. 

Darrerament, els diferents àmbits socioeducatius (sistema educatiu, sistema de protecció, etc.) han anat incorporant protocols de prevenció i detecció de les situacions de tracte inadequat entre iguals o entre infants i les persones que s'ocupen d'atendre'ls, amb polítiques proactives per part de les administracions públiques. El Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront de l'assetjament entre iguals que el Departament d'Ensenyament ha promogut per als centres escolars n'és un bon exemple. 

Convé recordar que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableixen el deure dels poders públics d'adoptar totes les mesures legislatives, administratives, socials i educatives apropiades per protegir l'infant contra totes les formes de violència física o mental, lesions, abusos, abandonament o tracte negligent, maltractament o explotació. 

Des d'aquesta perspectiva, i més enllà de les millores que la Fundació Pere Tarrés pugui introduir per evitar que aquesta situació es reprodueixi en el futur, el Síndic demana a la Direcció General de Joventut que posi a disposició dels moviments d'educació en el lleure instruments (protocols d'actuació, figura del referent, bones pràctiques, etc.) adreçats a prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de tracte inadequat envers els infants que participen en activitats d'educació en el lleure.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/10/2015 Direcció General de Joventut Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2015 Direcció General de Joventut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2015 Direcció General de Joventut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació