Resolució
Q-08361/2012 Disconformitat amb el règim de visites amb una menor tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 28/12/2012
Data de l'últim moviment 07/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el règim de visites amb una menor tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).
 
La promotora és la bestia de la menor i manifesta que durant uns anys va fer-se'n càrrec, però que a causa de problemes personals i familiars va demanar ajuda a l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) d'Horta-Guinardó. L'any 2007, la DGAIA va assumir la tutela de la menor, que va ingressar a un centre residencial. Al 2008, va ser acollida en família aliena i es va establir un règim de visites d'un dia al mes. Tot i que en un primer moment les visites es duien a terme en un punt de trobada, posteriorment es va acordar fer-les en un parc del districte d'Horta-Guinardó. 

La promotora es queixa de l'incompliment per part de l'acollidora del règim de visites establert amb la menor des del mes de juny de 2012. Segons exposa, malgrat que l'EAIA i la DGAIA en tenen coneixement, encara no s'hi ha trobat cap solució.

Contingut

En l'informe de la DGAIA s'assenyala que es té constància de les dificultats existents per complir el calendari de visites per causa dels incompliments de l'acollidora, i que s'està treballant amb ella per tal d'evitar que aquesta situació es torni a repetir.

El Síndic observa que tant la DGAIA, com a entitat que exerceix les funcions tutelars respecte la menor, com l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA), a qui correspon fer el seguiment de l'acolliment, han adoptat mesures per restablir el règim de visites i per garantir que es compleixen, i que en aquest sentit s'ha donat una resposta a l'incompliment de les visites que exposava la promotora de la queixa.

Això no obstant, també s'observa que abans d'aquest restabliment ha transcorregut un llarg període de temps sense compliment del règim de visites per causa de l'acollidora, que afecta com a mínim tot el segon semestre de l'any 2012, després que la persona interessada comuniqués aquesta situació a la DGAIA. El Síndic considera que s'hauria d'haver actuat amb més celeritat davant d'aquest incompliment de l'acollidora, en interès de la menor i com a part del seguiment de la mesura.

Les famílies acollidores tenen l'obligació de respectar el règim de visites establert. Aquest és un element que s'hauria de tenir en compte a l'hora de triar les famílies i formar-les, i que hauria de ser pres en consideració a l'hora de valorar la renovació de la mesura. En aquest sentit, la mesura d'acolliment en família aliena hauria de ser compatible amb el manteniment d'un règim de visites adequat a les necessitats dels infants, i l'ICAA hauria de vetllar perquè el règim de visites es compleixi.

Per tot això, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que mantingui un seguiment proper del compliment del règim de visites establert entre la promotora de la queixa i la menor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/02/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució
07/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/10/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
07/01/2016 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat