Resolució
Q-08404/2014 Queixa relativa al conflicte entre dos progenitors, que afecta els seus fills

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 23/10/2014
Data de l'últim moviment 16/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració
Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Es trasllada la queixa a altres institucions

Contingut

La promotora de la queixa es va adreçar al Síndic per exposar la situació altament conflictiva que mantenia amb la seva exparella i pare del seu fill de dos anys, i feia referència a presumptes maltractaments vers l'infant.

Recentment la seva advocada ha exposat que la promotora es troba en parador desconegut amb l'infant, i que en data 25 de març de 2015 la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (en endavant DGAIA) va declarar de manera cautelar el desemparament preventiu de l'altra filla de la promotora i va disposar amb caràcter provisional el seu acolliment amb els avis materns. 

L'advocada ha exposat que la noia va revelar l'existència d'una situació de presumpte abús sexual per part del pare del seu germà, i que hi ha un procediment penal obert que es tramita al Jutjat d'Instrucció núm. 5 de Sagunt. També exposa el seu desacord amb el fet que la DGAIA no hagi comparegut en aquest procediment penal, tot i que la menor es troba en situació de desemparament i està tutelada. També exposa el desacord amb el fet que no s'hagi prestat un suport ni acompanyament específic a aquesta menor amb motiu de l'abús que suposadament ha patit.

El Síndic posa de manifest, d'una banda, la gravetat del maltractament presumptament patit per la menor i l'existència d'informes mèdics que apunten a l'existència d'abús; i d'altra banda, el fet que si bé aquesta noia està tutelada i per tant protegida, té un germà mol petit que no es troba sota tutela de cap entitat pública i la custòdia del qual pot atribuir-se al progenitor que presumptament abusador. La decisió judicial que recaigui en aquest procediment judicial pot resultar rellevant, també, de cara al germà petit.

L'Administració pública, en tant que exerceix les funcions tutelars envers la menor, té el deure de buscar el seu màxim interès, que inclou també la promoció, en la mesura que sigui possible, de l'adopció de mesures per evitar la victimització secundària en el procediment judicial en quà apareix com a víctima. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que, en cas que no s'hagi fet, s'acordi la compareixença de la DGAIA en el procediment penal que se segueix en relació amb el presumpte abús sexual patit per la filla de la promotora.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/11/2014 Fiscalia Provincial de Barcelona Altres formes de finalitzar
12/01/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/06/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
16/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació