Resolució
Q-08410/2013 Impacte de les mesures d'austeritat adoptades en matèria d'ensenyament sobre la qualitat de l'atenció educativa que s'ofereix en un centre educatiu

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 27/11/2013
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

Un consell escolar es queixa de l'impacte de les mesures d'austeritat adoptades en matèria d'ensenyament sobre la qualitat de l'atenció educativa que s'ofereix en un centre educatiu.

Contingut

Segons les informacions trameses pel Departament d'Ensenyament, alguns dels elements objecte de queixa ja han quedat resolts o no s'han vist afectats per les mesures d'austeritat aplicades en matèria d'ensenyament. És el cas, per exemple, del cobrament dels 4.000 euros del PAC del curs 2011/2012 o de la dotació de l'aula d'acollida.

A criteri del Departament d'Ensenyament, altres elements objecte de queixa han experimentat un retrocés, tot i que poc significatiu. És el cas, per exemple, de les ampliacions de ràtio, amb només un nivell de l'ESO amb una ràtio superior als 30 alumnes per grup, que no exhaureix el 20% d'increment previst pel Reial decret llei 14/2012, o del pagament de les despeses de funcionament, que s'ha reduït dels 135.256,32 euros de l'any 2008 a 128.239,04 euros de l'any 2012, amb una reducció de poc més del 5% en aquest període.

Segons l'informe rebut, aquest també seria el cas de la dotació d'hores de vetllador, que ha experimentat una reducció de 10 hores. En aquest sentit, el Departament d'Ensenyament informa que, ateses les dades facilitades pel centre en relació amb els alumnes susceptibles d'utilitzar aquesta figura professional, s'han produït 11 baixes i 8 altes. D'altra banda, altres elements objecte de queixa han experimentat una millora respecte a les mesures d'austeritat aplicades en anys precedents, com ara les substitucions. 

El Departament d'Ensenyament assenyala que, en el cas d'aquest centre, les set substitucions realitzades fins al mes de febrer han respectat els terminis establerts per l'ordenament jurídic vigent i que en cap cas s'han superat els 10 dies lectius. 

Ateses aquestes consideracions, el Síndic recorda, tal com ha fet en el marc de les diferents actuacions desenvolupades en aquesta matèria, que les mesures d'austeritat tenen un impacte sobre les garanties del dret a l'educació en condicions d'equitat i qualitat de l'alumnat, i insisteix sobre la necessitat d'incorporar les mesures compensatòries que corresponguin per evitar o minimitzar aquest impacte .

En aquesta mateixa línia, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament:

1. Que analitzi l'impacte de mesures com ara la reducció de la dotació de professorat als centres, la reducció d'horari dels mestres interins i substituts o el retard en les substitucions, per incorporar progressivament mesures de dotació de personal docent i de suport als centres que contribueixin a minimitzar o corregir l'impacte sobre el dret a l'educació en condicions d'equitat i qualitat de les mesures d'austeritat adoptades .

2. Que analitzi l'adequació dels recursos de suport de què disposa el centre per a l'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

3. Que incorpori criteris que vetllin per l'equitat en l'admissió d'alumnat i la qualitat en les condicions d'escolarització en la programació de l'oferta educativa, especialment en el cas d'ampliacions de grups i de ràtios en centres, i que no autoritzi ampliacions de ràtio mentre hi hagi centres amb places vacants.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/12/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
18/08/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-02610/2011