Resolució
AO-08413/2012 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita a les comissaries de la Guàrdia Urbana i de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de Badalona

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 31/12/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 21 de gener de 2013 es va lliurar al Parlament el tercer informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme pel Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants corresponent a l'any 2012. L'informe recull les visites que s'han fet en espais on hi ha persones privades de llibertat, les conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat i les recomanacions que s'han fet.

Contingut

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha fet recomanacions a les autoritats competents de cadascun dels centres visitats per tal de promoure mesures destinades a millorar el tractament i les condicions d'estada de les persones privades de llibertat

Així, les recomanacions amb caràcter general per a les comissaries de policia són les següents:

- La comunicació de la detenció d'una persona al Col·legi d'Advocats per part de qualsevol cos de policia ha de ser immediata des del primer moment de la detenció, i s'ha de fer efectiva personalment.

- El període de detenció d'una persona ha de ser el mínim imprescindible i, un cop finalitzat I'atestat, s'ha de fer els possibles per traslladar-lo immediatament davant I'autoritat judicial corresponent.

- En els casos de detencions per ordre judicial, encara que el detingut no hagi de declarar se I'hauria d'informar igualment del seu dret a l'assistència lletrada, i s'hauria de fer la comunicació preceptiva al Col·legi d'Advocats.

- Es requereix la coordinació necessària entre els òrgans judicials i policials per estudiar la possibilitat d'establir un sistema de doble conducció diària que permeti que els detinguts que ingressen durant el matí pugin passar a disposició judicial a la tarda quan les diligències d'investigació hagin finalitzat.

- Cal una coordinació clara i efectiva entre els diferents cossos policials d'un municipi en el procés de custòdia d'un detingut.

- Les flassades han de ser d'un sol ús i han d'estar aïllades en bosses de plàstic.

- Cal estudiar si es pot fer extensible a les comissaries de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra el sistema de dispensació d'àpats a través del servei dels hospitals que tenen previst algunes policies locals de Catalunya.

- Cal habilitar un espai adequat d'atenció dels infants i adolescents a les comissaries dels Mossos d'Esquadra en què no n'hi hagi. 

De manera més general, per a tots els espais de detenció, el Síndic suggereix que s'adopti una norma amb rang de llei que reguli la instal·lació de càmeres o sistemes de gravació i el procediment de gravació i emmagatzematge d'imatges de videovigilància en tots els centres i espais en què hi hagi persones privades de llibertat, d'acord amb el concepte de privació de llibertat de l'article 4 del Protocol facultatiu.

Finalment, les recomanacions específiques sobre les dependències dels Mossos d'Esquadra de Badalona són les següents: L'olor a la zona de custòdia de detinguts per a homes és molt desagradable. També hi ha brutícia i taques al terra de la zona de custòdia de dones i menors. Es recomana que es millorin i es reforcin les condicions d'higiene i netedat en aquests espais.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/10/2014 Departament d'Interior Irregularitat
31/12/2014 Departament d'Interior Seguiment finalitzat