Resolució
AO-08430/2012 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita a les comissaries de la Policia Local i de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de Sant Boi de Llobregat

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 31/12/2012
Data de l'últim moviment 23/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 21 de gener de 2013 es va lliurar al Parlament el tercer informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme pel Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants corresponent a l'any 2012. L'informe recull les visites que s'han fet en espais on hi ha persones privades de llibertat, les conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat i les recomanacions que s'han fet.

Contingut

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha fet recomanacions a les autoritats competents de cadascun dels centres visitats per tal de promoure mesures destinades a millorar el tractament i les condicions d'estada de les persones privades de llibertat

Així, les recomanacions amb caràcter general per a les comissaries de policia són les següents:

- La comunicació de la detenció d'una persona al Col·legi d'Advocats per part de qualsevol cos de policia ha de ser immediata des del primer moment de la detenció, i s'ha de fer efectiva personalment.

- El període de detenció d'una persona ha de ser el mínim imprescindible i, un cop finalitzat I'atestat, s'ha de fer els possibles per traslladar-lo immediatament davant I'autoritat judicial corresponent.

- En els casos de detencions per ordre judicial, encara que el detingut no hagi de declarar se I'hauria d'informar igualment del seu dret a l'assistència lletrada, i s'hauria de fer la comunicació preceptiva al Col·legi d'Advocats.

- Es requereix la coordinació necessària entre els òrgans judicials i policials per estudiar la possibilitat d'establir un sistema de doble conducció diària que permeti que els detinguts que ingressen durant el matí pugin passar a disposició judicial a la tarda quan les diligències d'investigació hagin finalitzat.

- Cal una coordinació clara i efectiva entre els diferents cossos policials d'un municipi en el procés de custòdia d'un detingut.

- Les flassades han de ser d'un sol ús i han d'estar aïllades en bosses de plàstic.

De manera més general, per a tots els espais de detenció, el Síndic suggereix que s'adopti una norma amb rang de llei que reguli la instal·lació de càmeres o sistemes de gravació i el procediment de gravació i emmagatzematge d'imatges de videovigilància en tots els centres i espais en què hi hagi persones privades de llibertat, d'acord amb el concepte de privació de llibertat de l'article 4 del Protocol facultatiu.

Finalment, les recomanacions específiques sobre les dependències de la Policia Local de Sant Boi de Llobregat són les següents: 

- Cal assegurar que l'àrea de custòdia de detinguts no es fa servir, ja que no compleix les condicions mínimes per albergar-hi detinguts amb totes les garanties. 

- És recomanable que la comissaria tingui un registre informàtic propi de les detencions que fa i les incidències que es produeixin durant el procés de custòdia d'un detingut.

Posteriorment, l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha informat que ha adoptat mesures per complir les recomanacions del Síndic, motiu pel qual es donen per finalitzades les actuacions iniciades en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/03/2013 Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Resolució pendent d'acceptació
16/04/2013 Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/01/2014 Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Irregularitat
23/01/2014 Ajuntament de Sant Boi de Llobregat Seguiment finalitzat