Resolució
Q-08498/2014 Queixa relativa a l'accés dels metges avaluadors de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques a les històries clíniques dels pacients que citen per valorar la seva incapacitat laboral

Matèries
Polítiques socials
Salut
Altres
Data d'inici 28/10/2014
Data de l'últim moviment 29/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa, metge de família, exposa que ha tingut coneixement que es facilita als metges avaluadors de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (en endavant ICAM) l'accés a les històries clíniques dels pacients. Considera que l'accés a la totalitat de la història clínica per part dels metges inspectors és desproporcionat i que amb aquesta mesura es compromet el deure de secret dels metges d'atenció primària i el dret a la intimitat dels pacients.

De la documentació de què es disposa, es desprèn que els facultatius de l'ICAM, en l'exercici de les seves funcions d'avaluació, podran accedir a la documentació que forma part del procés d'incapacitat temporal concret que hagin de valorar: els informes mèdics complementaris, els informes de control, les seves actualitzacions i les proves mèdiques dutes a terme en el procés d'incapacitat temporal.

Pel que fa a la documentació clínica d'atenció primària i especialitzada, els facultatius de l'ICAM només podran accedir a aquella informació i documentació que sigui rellevant en relació amb el procés concret d'incapacitat temporal que s'estigui avaluant, si és que no consta oposició expressa per escrit. En aquest sentit caldria informar de la possibilitat d'oposar-s'hi.

Altrament, per poder accedir a la història clínica del pacient, els facultatius de l'ICAM necessitarien el consentiment exprés previ del pacient.

En qualsevol cas, la informació mèdica a què puguin tenir accés els facultatius de l'ICAM s'haurà d'emprar exclusivament per a la finalitat amb què s'ha autoritzat i sempre sotmesa al deure de confidencialitat, de la mateixa manera que qualsevol altre professional que accedeixi a aquest tipus d'informació.

En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament de Salut que dugui a terme les actuacions necessàries per assegurar: que es garanteix el dret dels pacients a la intimitat i a la confidencialitat de les dades que fan referència a la seva salut; que ningú que no hi estigui autoritzat legalment pugui accedir a la història clínica del pacient; que la història clínica s'empra per als usos per als quals està destinada, i que els metges de l'ICAM no puguin accedir a la història clínica si no han obtingut prèviament el consentiment exprés del pacient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2015 Departament de Salut Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
14/04/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
04/11/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
29/12/2015 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació