Resolució
Q-08517/2014 Disconformitat amb la negativa de l'Ajuntament de Salou a liquidar uns rebuts de l'impost de vehicles de tracció mecànica pendents de pagament

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 28/10/2014
Data de l'últim moviment 13/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Salou Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la negativa de l'Ajuntament de Salou a liquidar uns rebuts de l'impost de vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) pendents de pagament. L'Ajuntament al·lega que primer cal imputar el pagament als deutes més antics.

Contingut

L'Ajuntament de Salou informa que el promotor de la queixa és deutor de diversos tributs locals de diversos exercicis. En relació amb l'IVTM, els exercicis pendents de pagament són de 2011 a 2014.

D'acord amb l'article 63 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, els deutes tributaris són autònoms, i l'obligat tributari pot imputar cada pagament al deute que lliurement determini. L'apartat 3 de l'article esmentat especifica que ?en els casos d'execució forçosa en què s'hagin acumulat diversos deutes tributaris del mateix obligat tributari i no es puguin extingir totalment, l'Administració tributària, llevat del que disposa l'apartat següent, ha d'aplicar el pagament al deute més antic. La seva antiguitat es determina d'acord amb la data en què cada una va ser exigible?.

L'article 116 del Reglament general de recaptació completa la regulació en relació amb la imputació de pagament en el procediment de constrenyiment i quan l'import obtingut hagi estat insuficient per al pagament total del deute.

D'acord amb el règim general d'imputació de pagament, la llibertat d'imputació de l'obligat tributari decau en els casos d'execució forçosa, moment que no hauria de ser anterior a l'inici del procediment executiu de constrenyiment amb la notificació de la provisió de constrenyiment.

Atès que en la data en què el promotor va fer la sol·licitud per fer el pagament de l'IVTM és possible que no s'hagués notificat la provisió de constrenyiment del rebut de l'exercici de 2014, aquest rebut s'hauria pogut satisfer de conformitat amb l'autonomia dels deutes tributaris i la llibertat de l'obligat tributari d'imputar el pagament.

Per tant, el Síndic ha suggerit a l'Ajuntament de Salou que revisi els deutes que en la data de la sol·licitud del promotor (25 d'octubre de 2014) no es trobaven en fase d'execució forçosa i, per tant, se'n podia fer el pagament de conformitat amb l'article 63.1 de la Llei general tributària.

Posteriorment l'Ajuntament ha comunicat que ha acceptat els suggeriments del Síndic i que ha admès el pagament del rebut corresponent a l'IVTM del vehicle del promotor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/12/2014 Ajuntament de Salou Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2014 Ajuntament de Salou Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/01/2015 Ajuntament de Salou Resolució pendent d'acceptació
29/01/2015 Ajuntament de Salou Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/02/2015 Ajuntament de Salou Irregularitat
13/02/2015 Ajuntament de Salou Seguiment finalitzat