Resolució
AO-08544/2013 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura al Centre Educatiu Can Llupià

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 02/12/2013
Data de l'últim moviment 02/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 27 de desembre de 2013 es va lliurar al Parlament el quart informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme per part del Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants, corresponent a l'any 2013.

L'informe recull les visites que s'han dut a terme a espais on hi ha persones privades de llibertat, classificades per tipus de centre, i les recomanacions i conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat. Pel que fa als centres competència del Departament de Justícia, s'han visitat quatre centres penitenciaris i dos centres educatius de justícia juvenil. 

A fi d'estudiar el compliment de les recomanacions fetes en aquest informe per part del Departament de Justícia, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici.

Contingut

Les recomanacions que l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura ha fet amb caràcter general per als centres d'internament de menors són les següents:

- Cal garantir que no se superen les ràtios entre interns i educadors i, en la mesura que sigui possible, que es millorin.

- El règim sancionador ha de ser conegut i no es poden aplicar sancions de manera arbitrària o desproporcionada.

- En aquest sentit, és imperatiu instal·lar càmeres de videovigilància en tots els espais contenció que encara no en tenen.

- Als centres on hi ha població d'origen immigrant, particularment magribí però també d'Amèrica del Sud, és imperiós tornar a disposar dels serveis de la figura del mediador cultural.

Les recomanacions específiques en relació amb el Centre Educatiu Can Llupià són les següents:

- El centre està al límit de la seva capacitat pel que fa a nois ingressats. Això ha provocat un augment dels petits problemes de convivència a les habitacions, malgrat que a hores d'ara no es poden considerar greus. També hi ha problemes logístics i de tracte personalitzat envers els interns. Tot i això, no es detecta que hagin augmentat els problemes disciplinaris, cosa que es valora positivament.

- En general, no es detecten maltractaments o tractes degradants al centre. A més, els joves mostren satisfacció amb el tracte rebut per part dels educadors. Tot i això, es relaten alguns incidents aïllats d'abús d'autoritat, particularment per part dels guardes de seguretat, que tenen lloc en espais opacs. En aquest sentit, és imperatiu instal·lar càmeres de videovigilància en tot l'espai d'acollida i de contenció.

- L'increment d'interns sembla que ha comportat una intervenció educativa menys individualitzada, i pot haver tingut lloc un canvi en el model d'intervenció.

- Sembla inapropiat que un mateix espai faci funcions de lavabo i de sala d'escorcolls, cosa que fa inviable instal·lar-hi una càmera de videovigilància. Els escorcolls que fan els Mossos d'Esquadra abans d'endur-se un intern s'haurien de dur a terme en una sala específica i dotada de càmera.

- Es torna a constatar la mancança que implica per a la comunicació amb els interns la manca de la figura del mediador cultural.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/02/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
21/03/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/08/2015 Departament de Justícia Irregularitat
02/10/2015 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-03285/2013
AO-03314/2013